open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnja borba
Brčko: Djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja dobila status civilne žrtve rata
Dok je Vlada Federacije BiH tek uputila na raspravu Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata kojim su obuhvaćena i djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, takvu odluku je prvi put u Bosni i Hercegovini donijela Vlada Brčko distrikta BiH.
22.07.2022. u 17:04
get url
text

Nakon 27 godina od agresije i višegodišnje borbe za priznavanje postojanja, statusa, djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja prvi put su ostvarila zakonsko priznanje kao civilne žrve rata. U ovoj borbi veliki doprinos je dalo Udruženje Zaboravljena djeca rata.

- Mi kao članovi Udruženja jako smo ponosni što smo svojom borbom, svojim glasom doprinijeli ovako važnoj i pozitivnoj priči. Drago nam je da smo doprinijeli da BiH u nečemu jako važnom i pozitivnom bude prva. Ovo je trenutak u kojem znamo da nećemo ostati nevidljivi, da ćemo imati svoje prilike, svoje mogućnosti i nadamo se da će građanstvo BiH shvatiti da svi trenutno postavljeni mitovi, poput onog da smo mi "djeca neprijatelja", zaista ne vrijede.

Iz Vlade FBiH su kazali da su oni "usvojili spomenuti zakon i da se isti već nalazi na dnevnom redu sjednice zastupničkoga doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 26. i 27. juli".

Iako donošenje ovog zakona u Brčko distriktu predstavlja veliki pomak, on ne predviđa da djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja mogu ostvariti bilo kakvo materijalno pravo.

- U tom smislu, prava koja sada mogu uživati djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja u Brčko distriktu se odnose na pravo prioriteta kod upisa u obrazovne ustanove i stipendiranja, uključujući i pravo na oslobađanje plaćanja naknade u obrazovnim ustanovama. Pravo dokvalifikacije i prekvalifikacije znanja treba jasnije definirati u daljem radu – ističu iz Udruženja.

Pravna prepoznatljivost djece rođene iz čina ratnog silovanja stupila je na snagu 27 godina poslije rata i ta djeca bi trebala imati mogućnost podrške pri stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, pravo na besplatnu psihološku i pravnu pomoć, te olakšice korištenja usluga zdravstvenog sistema.

Iz Vlade FBiH nam je potvrđeno da ove stavke nisu uključene ni u zakon koji su oni donijeli i koji čeka odluku Parlametna BiH.

- Ovim zakonom ta kategorija osoba stječe status civilne žrtve rata. Nema direktna materijalna prava, ali joj pripadaju sva druga prava koja ostvaruju civilne žrtve rata ispod 60 posto tjelesnoga oštećenja po federalnim i kantonalnim propisima.

Iako se u skorije vrijeme očekuje donošenje ovog zakona i u Federaciji, njena implementacija će sigurno biti težak proces i trajat će dugo.

Suštinska manjkavost ovih zakona ogleda se u tome što je njima predviđeno da status djece rođene iz čina ratnog silovanja mogu ostvariti samo ona djeca čije majke imaju status posebne kategorije civilnih žrtava rata – preživjele ratno silovanja. Što je pokazatelj da su vlasti zaboravile na to da u BiH nije vođena evidencija o rađanju takve djece.

Procjene Ujedinjenih nacija su da je u BiH tokom rata silovano oko 20.000 do 50.000 žena. Određeni broj žena se odrekao djece koju su rodile poslije pretrpljenog silovanja, te su takva djeca smještana u domove za nezbrinutu djecu ili usvojena i odvedena u strane zemlje, zbog čega većina njih nije upoznata sa svojim porijeklom i identitetom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.