open-navfaktor-logo
search
Deblokirani računi
Brezanskim i zeničkim rudarima isplaćene plaće za januar
Zeničkim i brezanskim rudarima danas su isplaćene plaće u bruto iznosu za januar ove godine, kao i topli obrok, potvrđeno je za Faktor iz Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića.
17.02.2021. u 15:25
get url
text

VEZANI TEKST - Deblokirani računi rudnika Zenica i Breza, sve spremno za isplatu januarskih plaća 

Plaće su isplaćene nakon što su deblokirani računi rudnika mrkog uglja Zenica i Breza. Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedjeljak održan u zgradi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kojem su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te EPBiH, Vlade i Porezne uprave Federacije BiH.

- Tek trebamo potpisati ugovor o reprogramu dugova za doprinose, ali više ništa nema sporno - izjavio je Feni direktor zeničkog rudnika Dragan Peranović, dodajući da su za 1.240 radnika isplatili oko 2.650.000 KM.

Dodao je da će u toku ove godine, u sklopu rekonstrukcije, oko 400 radnika biti poslano u penziju ili zbrinuto na drugi način.

- Računa se da ćemo sa preostalih oko 800 radnika moći raditi još, najmanje 15-ak godina. Tek kada potpišemo ugovor o reprogramu dugovanja na 10 godina, znat ćemo kolika će nam biti mjesečna rata - rekao je Peranović za Fenu.

Dug zenilčkih rudnika iznosi oko 153 miliona KM, ali Peranović napominje kako su veliki dio tog duga zatezne kamate te dugovi za zdravstvo, od kojih je veliki dio dospio u zastaru.

Direktor brezanskog Rudnika Mumaer Omerhodžić potvrdio je da su plaće i topli obroci uplaćeni na račune za 1.181 zaposlenika te kompanije te da čekaju izvještaje banke o transferu oko 2.450.000 KM.

Brezanski rudnik, koji duguje oko 110.000.000 KM, ističe Omerhodžić, također će potpisati ugovor o reprogramu na 10 godina, kada će se znati kolika će biti mjesečna rata koju će morati uplaćivati na račune PUFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.