open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO
Brisanjem člana 116 u Zakonu o PIO-u omogućava se i prijevremeno penzionisanim da rade i primaju penziju
Brisanjem člana 116 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a što je izglasano u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 27. jula, omogućava se i onima koji su otišli u prijevremenu penziju da rade i primaju penziju, kazali su nam u Uredu za informiranje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Dodaju kako se to kosi sa logikom stvari.
30.07.2022. u 19:01
get url
text

Na prijedlog zastupnika Zijata Mušića (SDA) usvojene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koje se tiču člana 116.

VEZANI TEKST - Borcima će se moći dokupiti tri godine staža kod odlaska u starosnu penziju, svi penzioneri će moći raditi

- Radi se o članu 116 koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim. Penzija je stečeno pravo. U članu 116 se radilo o tome da neki mogu imati penziju i raditi, a dok ovi neki koji imaju oko 400 KM penziju, uglavnom su to iz boračke populacije, ne mogu raditi. Oni moraju tu penziju zamrznuti. Ustavni sud FBiH je presudio da se član 116 briše. Nemam šta dalje obrazlagati - rekao je tada predlagač Mušić.

Iz Zavoda PIO FBiH kažu da kada je riječ o članu 116, da je on nakon presude Ustavnog suda izmijenjen.

- Njime je definirano da penzioneri koji su penziju ostvarili sa 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života mogu, uz istovremeno korištenje penzije, biti i u obaveznom osiguranju, tačnije radnom odnosu.

Ono što je usvojeno u Zastupničkom domu nije logično jer se daje pravo na primanje penzije i rad onima koji su otišli u prijevremenu penziju, dakle svojom voljom odlučili da više neće raditi te još apsurdnije primateljima invalidske penzije.

Dakle, imaju pravo raditi oni kojima su doktori medicine, na temelju ocjene njihove radne sposobnosti, kazali da su trajno nesposobni za rad, te su isključivo zahvaljujući takvoj ocjeni ljekara ostvarili pravo na penziju - pojašnjavaju u Zavodu PIO FBiH i dodaju:

- Argumenti da se time pomaže borcima su izmišljeni jer, osim što su 500.000 Bosanaca i Hercegovaca bili, na razne načine, borci, ogromna većina onih koji su otišli u prijevremenu penziju, a naročito u invalidsku, po osnovu radne invalidnosti, nema veze sa ratnim statusom i ratnim zaslugama.

Ako ova izmjena prođe i u Domu naroda, ona će napraviti još jedan poremećaj na tržištu rada i onemogućiti mladima da se zaposle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.