open-navfaktor-logo
search
Susreti
Britanski ministar za oružane snage Heappey sa Helezom i Galićem: Zabrinut sam zbog razvoja situacije u BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra obrane za politiku i planove Slavenom Galićem, u Londonu se sastao s ministrom za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Jamesom Heappeyem.
14.09.2023. u 15:15
get url
text

Zaključujući višednevnu posjetu Ministarstvu odbrane UK, Helez i Galić su s Heappeyem razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne saradnje BiH i UK te daljem razvoju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom BiH i UK, kao i spremnost da se saradnja proširi i na području zajedničkih obuka i vježbi oružanih snaga dvije zemlje.

Helez je zahvalio Heappeyu na pomoći koju Vlada UK kontinuirano pruža razvoju Oružanih snaga BiH, kao i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. On je istaknuo značaj projekata UK na jačanju vojnih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uvjeta života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke i promoviranju ravnopravnosti spolova u OSBiH.

Helez i Galić su ponovili da je put Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama neupitan, jer je definiran svim strateškim dokumentima države, te da jedino članstvo BiH u EU i NATO-u pruža mogućnost za prosperitet svim stanovnicima i narodima u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu te implikacijama ovog sukoba na stanje u Evropi i zapadnom Balkanu. Heappey je naglasio da će UK, zajedno s evropskim saveznicima i SAD-om, raditi na produženju misije EUFOR-a u BiH, kao faktora odvraćanja od eventualnih većih sigurnosnih prijetnji.

- Bosna i Hercegovina je važan partner za Ujedinjeno Kraljevstvo. Podijelio sam svoju zabrinutost zbog razvoja situacije u BiH, jasno ističući da UK daje punu podršku jedinstvu i integritetu države Bosne i Hercegovine - rekao je tim povodom ministar Heappey, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ranije tokom razgovora s visokim dužnosnicima ministarstva odbrane UK, delegaciji iz BiH je potvrđeno da će pomoć UK u okviru paketa za jačanje obrambenih sposobnosti (DCB) BiH dosegnuti milion funti.

U višednevnoj posjeti Londonu ministar Helez i zamjenik ministra Galić boravili su na poziv Ambasade UK u BiH i agencije "Clarion Defence & Security2, koja provodi organizaciju međunarodnog sajma vojne industrije DSEI, koji se upravo završava u Londonu. U delegaciji BiH je i vojni izaslanik BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.