open-navfaktor-logo
search
Zamjenik ministra
Brkić o izjavama Vlaisavljević: Veličanje ratnih zločinaca ne vodi ka pomirenju
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić jutros je gostovao u programu BHRT-a.
17.05.2023. u 11:52
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

Između ostalog, komentarisao je i izjave federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević o "rehabilitaciji ratnih zločinaca". 

Brkić je kazao da "veličanje ratnih zločinaca, ratnog zločina, negiranje genocida, odnosno sve ono što ne vodi ka pomirenju, je nešto što se Evropskoj uniji ne gleda sa pozitivnim svijetlom".

- Mi moramo prevazići, bez obzira na ime i prezime, osuditi ratni zločin i očekivati da svi oni koji su osuđeni za ratni zločin da odsluže zakonske kazne i na takav način dati doprinos u konačnom razumijevanju svega onoga što se dogodilo 90-tih godina, a opet u kontetkestu pijateta prema žrtvama i osude ratnih zločinaca za svoja nedjela - poručio je Brkić, dodajući: 

- Mislim da gospođa Vlaisavljević sama vam može na to odgovoriti. Veličanje ratnih zločinaca, negiranje istih, ne vodi nas ka konačnom cilju i pomirenju unutar Bosne i Hercegovine. 

Vlaisavljević je mišljenja kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu. Ovo skandalozno mišljenje ministrica kulture i sporta iznijela je gostujući na N1 televiziji.

- On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena - rekla je Vlaisavljević.

Složila se sa izjavom koju je dala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sredinom marta da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.