open-navfaktor-logo
search
Stanje u BiH
Brkić podnio izvještaj evropskim parlamentarcima
U svom obraćanju zamjenik ministra vanjskih poslova BiH kazao kako je izborne rezultate potrebno provesti u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH
20.11.2018. u 18:14
get url
text

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na poziv Delegacije za odnose s BiH i Kosovom Evropskog parlamenta jučer je u Briselu učestvovao na sastanku koji je za cilj imao razmjenu mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, nakon Općih izbora održanih 7. oktobra.

Panelisti na sastanku su bili šefica Odjela za BiH i Albaniju Evropske komisije Michela Matuelle, šef Odjela za zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Clive Rumbold, šef Delegacije za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula i šef Delegacije Evropskog parlamenta Frank Engel.

Brkić je detaljno upoznao sugovornike s rezultatima izbora i informirao o trenutnoj političkoj situaciji. Naglasio je važnost da se, na osnovu presude Ustavnog suda BiH, što prije dođe do implementacije izbornih rezultata kako bi se BiH jasno fokusirala na reformske procese.

Brkić je izrazio zahvalnost institucijama EU za njihovu potporu evropskom putu BiH i za jasnu poruku o otvorenoj budućnosti članstva u EU.

U razmjeni mišljenja razgovaralo se o daljoj provedbi reformske agende, društvenim i ekonomskim reformama koje BiH očekuju na njenom evropskom putu, SEECP-u i regionalnoj saradnji u državama na zapadnom Balkanu, sastanku na vrhu koji je organizirala u prethodnom šestomjesečnom predsjedanju Bugarska, neriješenim odlukama koje je donio Evropski sud za ljudska prava, statusu Grada Mostara te Uredu Visokog predstavnika (OHR).

Predstavnici EU pozdravili su donošenje Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i usvajanju seta Zakona o akcizama u BiH. Ustvrdili su pozitivan pomak u procesu EU integracija u smislu funkcioniranja mehanizma koordinacije.

Šefica Odjela za BiH i Albaniju Evropske komisije Michela Matuelle navela je da Evropska komisija očekuje da BiH što prije dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te da će na osnovu njih odlučiti o zahtjevu BiH za sticanje kandidatskog statusa.

Zamjenik ministra Brkić kazao je da je BiH u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je uvjerenje da će radne grupe u BiH završiti odgovore što prije kako bi se isti mogli prevesti, verificirati i poslati Evropskoj komisiji.

U raspravi su, između ostalih, sudjelovali i zastupnici Evropskog parlamenta Željana Zovko (HDZ, Hrvatska) i Jasenko Selimović (Liberali, Švedska), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.