open-navfaktor-logo
search
O HE Buk Bijela
Brnabić: Ako je investicija Srbije problematična, to dovodi u pitanje i sve ranije i buduće investicije
Vlada bh. entiteta RS i Vlada Republike Srbije danas su održale 11. zajedničku sjednicu u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu na kojoj su planirani projekti pretočeni u zaključke.
17.05.2021. u 14:12
get url
text

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednica vlada, rekla je da Srbija od 2014. godine donira i investira u RS više od milijardu eura.

Pojasnila je da je od te godine investirano više od 82 miliona eura u 48 lokalnih zajednica, a da je za Nevesinje, Drvar, Bosansku Kostajnicu i Bosansku Dubicu planirano ulaganje između 10 i 12 miliona eura.

Naglasila je da Srbija kroz projekat izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela, autoput Beograd-Sarajevo, dionicu Rača - Bijeljina i aerodrom u Trebinju ulaže 484 miliona eura, a planirana je i izgradnja još dvije hidroelektrane na Drini.

VEZANI TEKST - Ministrica Turković: Početkom izgradnje hidroelektrane ne doprinosi se dobrosusjedskim odnosima

Govoreći o borbi protiv koronavirusa u Srbiji i regionu Brnabić je istakla da je danas u Sarajevo sletio avion sa donacijom Federaciji BiH od 10.000 doza vakcina, a da će uskoro biti isporučene iste količine za Kanton Sarajevo i RS.

Odgovarajući na pitanja novinara o ustavnosti izgradnje HE Buk Bijela bez konsultacija sa institucijama Bosne i Hercegovine Brnabić je rekla da je Srbija kao strani investitor uradila analizu pravila, zakona i ustava, kao i da je u posljednjih 20 godina izdato oko 280 različitih koncesija, a izdavali su ih entiteti ili kantoni i nije bilo problema.

Prema njenim riječima, ukoliko bi se ispostavilo da je investicija Srbije problematična, to bi dovelo u pitanje i sve ranije investicije, ušlo bi se u pravnu nesigurnost na nivou BiH za buduće investicije.

Radovan Višković, premijer RS-a, je rekao da je nadležnost na ovoj lokaciji isključivo na komisiji za koncesije RS-a i da ovaj slučaj nema nikakve veze sa BiH.

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

On je rekao da se očekuje da se most Bratoljub stavi u funkciju u julu ili augustu navodeći da je Srbija izgradila most prije dvije godine, ali da institucijama BiH treba više od dvije godine da se sagradi granični prijelaz.

Prije zajedničke sjednice vlada održan je sastanak Viškovića i Brnabić, a za danas je najavljeno da će predstavnici RS-a i Srbije u Foči položiti kamen temeljac hidroelektrane Buk Bijela, čija gradnja je zajednički projekt vrijedan 220 miliona eura. Ova hidroelektrana imat će 57 metara visoku betonsku gravitacionu branu, i najveću instalisanu snagu 93,52 MW, te očekivanu godišnju proizvodnju od 332 GW sata.

U međuvremenu je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, naglasila je, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda BiH rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.