open-navfaktor-logo
search
Mostar
Broj korisnika Javne kuhinje u vrijeme pandemije povećan za 22 posto
Broj nezaposlenih osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu otkako je nastupila pandemija koronavirusa svakim danom sve je veći, a istovremeno s tim raste i broj korisnika Javne kuhinje Mostar.
07.05.2020. u 10:30
get url
text

Ova ustanova, pod okriljem Crvenog krsta/križa, i ranijih godina u posve normalnim okolnostima teško je funkcionirala, ali uz dosta poteškoća ipak, uspijevala zadovoljiti potrebe građana.

U posljednji mjesec broj registriranih korisnika sa 330 porastao je na 380, što je povećanje za oko 22 posto.

U Crvenom krstu/križu Mostara kažu da bez obzira na povećanje za sada mogu odgovoriti izazovu. Volonter Amar Peco u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe i kako se tokom 50 minulih dana nastojalo otići korak dalje, te za ljude u stanju potrebe osigurati paketi pomoći. U saradnji sa Centrom za socijalni rad omogućena je njihova distribucija na kućne adrese.

- Mnogo je ljudi koji su usljed pandemije ostali bez posla. Potražnja za paketima veća je za 150 posto. Imamo osiguranu hranu za ovu namjenu do kraja maja, dok za Narodnu kuhinju imamo dogovore i za naredne mjesece. Nadam se da kriza neće potrajati, ali smo svejedno spremni i korak po korak možemo rješavati probleme - kaže Peco. 

Alija Ćatović je izbjeglica iz Srebrenice. Korisnica Javne kuhinje je dugo godina. Nezaposlena je i živi sa mužem, koji također traga za zaposlenjem.

- Oboje smo na birou rada. Sve što imamo to je ovaj obrok u Javnoj kuhinji. I to nam mnogo znači. Ramazan šerif mubarek olsun čitavom svijetu, a posebno kuharicama u kuhinji i sekretaru Crvenog krsta/križa Alenu Kajtazu. Zaista nemam riječi. Založili su se za ovaj narod. Izložili su svoje živote i zdravlje da bi osigurali obrok nama. To mnogo znači. Danas ako nemaš marku, niko ti je neće dati. Zahvalni smo im jer se zaista trude. Obrok mnogo znači. Hrana je dobra, uredna, a i što se tiče higijene sve je na nivou - kazala je, izrazivši nadu da će i pandemija koronavirusa uskoro proći.

Crveni krst/križ Mostar već dvije godine brine i o migrantima smještenim u Izbjegličkom kampu Salakovac. Broj smještenih u Centru izvjesno vrijeme se drastično ne mijenja, a i za njih je davno još osigurana hrana i ostale potrepštine uključujući i sredstva za higijenu.

Aktivisti kaži i kako u predstojećim danima i mjesecima očekuju ekspanziju zahtjeva za rješavanja potreba, prije svega onih koje se odnose na hranu higijenu i lijekove, kao i sve ono što je potrebno za normalan život.

Zbog toga im je zasmetala posljednja odluka Vlade HNK, koja je dio sredstava u borbi protiv koronavirusa izdvojila za određene humanitarne organizacije, ali ne i za Crveni krst/križ.

Crveni križ Mostar/javna kuhinja
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.