open-navfaktor-logo
search
Alarmantno
Broj oboljelih od morbila raste u cijeloj BiH, samo u KS blizu 600 registrovanih slučajeva
Od sredine januara do maja ove godine zbog morbila su u Kantonu Sarajevo hospitalizirana 103 pacijenta
07.05.2019. u 10:47
get url
text

Blizu 600 oboljelih od morbila registrovano je u periodu od 18. januara do 3. maja na području Kantona Sarajevo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, od ukupno 593 oboljelih, najviše ih je registrovano na području općine Novi Grad (228), Ilidže (106) te općine Centar (68).

Posmatrano po dobnim skupinama, najveći broj oboljelih, njih 214, uzrasta je od dvije do pet godina. Slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu, a najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Od sredine januara do maja ove godine zbog morbila su u Kantonu Sarajevo hospitalizirana 103 pacijenta.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Iako je u Sarajevskom kantonu trenutno najveći broj zaraženih, posebno je zabrinjavajuće što broj oboljelih od morbila konstantno raste i u drugim kantonima u Federaciji, kao i u RS-u.

Tako su prošlog mjeseca zabilježeni prvi slučajevi oboljelih i na područjima gdje posljednjih godina nije bilo registrirane pojave morbila, poput Tuzlanskog kantona. U ovom kantonu vakcinalna pokrivenost prvom dozom MRP-a prošle godine iznosila je 75 posto, što predstavlja značajan pad u odnosu na godinu ranije, kada je procenat pokrivenosti bio 83 posto.

- Za kolektivni imunitet i zaštitu stanovništva od morbila potrebno je da imamo pokrivenost od 95 posto. Danas, od stotinu djece, mi imamo 75 vakcinisanih i 25 nevakcinisane djece. Nažalost, broj djece koja nisu vakcinisana raste iz godine u godinu. U jednom trenutku će se stvoriti kritična masa kao što imamo sad epidemiju u Sarajevu, doći će neko ko je obolio i imat ćemo i mi epidemiju na području Tuzlanskog kantona i bolest će se i dalje širiti. Zbog toga je kolektivni imunitet veoma važan i da imamo što veći procenat vakcinisanih – kaže epidemiologinja dr. Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. 

Alarmantna je situacija i u Zvorniku, gdje je prošlog mjeseca zabilježen i slučaj troje oboljele djece iz iste porodice. Nijedno dijete nije bilo vakcinisano. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a ističu da je u ovom entitetu obuhvat MRP vakcinacijom i dalje niži od neophodnih 95 posto, iako se u posljednje tri godine bilježi blagi porast (za 2018. godinu iznosi 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto).

Povećan broj oboljele djece zabilježen je i na području Općine Novi Travnik. Iz tamošnjeg Doma zdravlja apelovali su na roditelje da cijepe svoju djecu.

Virus morbila ima visok stepen zaraznosti i patogenosti. Prenosi se zrakom, kapljičnim putem, te direktnim kontaktom sa sekretima grla i nosa zaražene osobe. Inkubacija obično traje oko 10 dana, a pacijent je zarazan jedna do dva dana prije početka bolesti i četiri dana nakon pojave osipa.

Sve osobe bez obzira na dob, koje nisu prebolovale morbile ili nisu vakcinisane, mogu oboljeti. Najčešće se bolest javlja kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu vakcinisani.

Lijek protiv morbila ne postoji. Lakši oblici bolesti liječe se samo simptomatski (mirovanje, snižavanje temperature, smirivanje kašlja...), a najefikasnija preventivna mjera za sprečavanje javljanja ove bolesti je imunizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.