open-navfaktor-logo
search
IZ u BiH
Brojni programi u džamijama u nedjelju i ponedjeljak povodom Nove hidžretske godine
Medžlis Islamske zajednice Sarajevo povodom nastupajuće 1443. hidžretske godine u nedjelju će organizirati okrugli sto pod nazivom "Hidžra, naš stalni izazov".
07.08.2021. u 19:40
get url
text

Okrugli sto će početi u 18 sati i 30 minuta u haremu Baščaršijske džamije, uz učešće eminentnih alima i imama MIZ Sarajevo.

Učesnici okruglog stola su Ferid Dautović, Meho Šljivo, Muhamed Velić i Muhamed Hafizović.

Program će učenjem Kur’ana i ilahija ukrasiti Mustafa Isaković.

Svečani program povodom Nove hidžretske 1443. godine će biti održan u ponedjeljak, 9. augusta 2021. godine, poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Prigodno predavanje će ovom prilikom održati glavni imam dr. Abdulgafar ef. Velić, dok će program izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Program zajedno organiziraju Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 9. augusta.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda, a.s., iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik a.s., napustio je noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.