open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Brza reakcija helikopterskog tima OSBiH: Izvršena medicinska evakuacija učesnice "Marša mira"
Posada 2. helikopterskog skvadrona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izvršila je danas, u prijepodnevnim satima, hitnu medicinsku evakuaciju zračnim putem, ugroženog učesnika "Marša mira 2023." iz Srebrenice u Sarajevo.
10.07.2023. u 15:59
get url
text
Medicinska evakuacija turske državljanke
Medicinska evakuacija turske državljanke

- Helikopterski tim Oružanih snaga BiH je sa ostalim resursima OS BiH angažovan na izvršenju zadataka podrške manifestaciji "Marš mira 2023.", u periodu od 8. do 11. jula. 

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja državljanke Republike Turske, doktorice angažovane u organizaciji "Can veren eller ustegi", koja je bila i učesnica Marša mira, s ciljem medicinske podrške ugroženima, našla se i sama u ulozi pacijenta. Hitnom intervencijom helikopterskog tima OS BiH izvršena je medicinska evakuacija u periodu od 10.07 do 10.40 sati, na relaciji Nova Kasaba -Rajlovac, nakon čega je pacijent u stabilnom stanju predat osoblju Univerzitetskog kličkog centra u Sarajevu - saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da je ministar odbrane BiH Zukan Helez, zbog iznimno brze reakcije posade 2. helikopterskog skvadrona i iskazanog profesionalizma u toku izvršenja zadatka, pohvalio i nagradio sve članove helikopterske posade.

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će i dalje profesionalno i odgovorno izvršavati sve postavljene zadatke u skladu sa misijom definisanom Zakonom o odbrani BiH - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.