open-navfaktor-logo
search
Crveni križ
Budimlić: Sav teret brige o migrantima pao na CK Bihać i MUP USK
Punih 46 dana Crveni križ Bihać, zajedno sa MUP-om USK ulaže nadljudske napore kako bi te ljude zadržao na Vučjaku, a građanima Bihaća obezbijedio sigurnost
29.07.2019. u 18:49
get url
text
Migrantska kriza se povećava

Odlukom Gradskog vijeća Bihać svi nelegalni migranti koji su boravili na ulicama Bihaća izmješteni su na lokaciju Vučjak, na kojoj je trebao biti uspostavljen privremeni migrantski kamp u kojem će usluge migrantima, pored Crvenog križa Bihać vršiti i sve ostale ustanove pod ingerencijom Grada Bihaća. Punih 46 dana Crveni križ Bihać, zajedno sa MUP-om USK ulaže nadljudske napore kako bi te ljude zadržao na Vučjaku, a građanima Bihaća obezbijedio sigurnost.

- Tamo još niko iz Gradske uprave nije došao, niti iz Operativne grupe, niti iz Vlade USK. Ako se razmišlja da se ne riješi problem osnuje se komisija i nikada se ništa ne riješi. Tako je i s Operativnom grupom. Sav teret je pao na pleća MUP-a i CK Bihać - ističe predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić.

Dodaje da nemaju nikakvu podršku, ali uprkos tome čine sve da migrantima poboljšaju uvjete za život.

Jučer je na Vučjaku padala kiša i velika većina šatorskog naselja je potopljena. U CK izražavaju zabrinutost zbog nadolazeće jeseni.

- Ako nastupa jesen pa intezivno kiša bude padala onda ni šator neče pomoći. A da ne govorimo o zimi. Šta će se onda desiti? Desiće se da će se oni svi pokupiti i doći u grad. Gradska uprava mora naći rješenje - ističe Budimlić.

CK grada Bihaća dobija od Gradske uprave 40.000 KM i to je redovna tranša koja je namijenjena za plate dva zaposlena u ovoj organizaciji.

- CK ne dobija pare ni od koga. Svojim imenom i prezimenom kažem: Ni od koga - tvrdi predsjednik CK Bihać.

Poziv je ovo ljudi koji od početka nose teret migrantske krizre. Jesen stiže najavljujući još jednu neizvjesnu zimu s obzirom na nedostatak strategije i izostanak iole ozbiljnijeg rješenja za migrantsku krizu koja će izgleda račun i dalje ispostavljati građanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.