open-navfaktor-logo
search
Termoelektrana Tuzla
Budućnost energetskog sistema: Možemo li se grijati bez Bloka 7, šta kada izbacimo ugalj?
Tuzla i Lukavac griju se toplotnom energijom iz Termoelektrane (TE) Tuzla. Plan je da se na isti sistem priključe i Živinice, a izvor toplotne energije u perspektivi je Blok 7 TE Tuzla, čija je gradnja u ovom momentu upitna.
02.11.2021. u 17:05
get url
text
Termoelektrana Tuzla

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija kaže da bez obzira na situaciju s Blokom 7, grijanje spomenutih gradova neće doći u pitanje.

Koncept Elektroprivrede BiH

- Niko ne treba da se brine za grijanje Tuzle i Lukavca, a u perspektivi i Živinica, bilo ili ne bilo Bloka 7. Grijanje će biti osigurano i ljude ne treba plašiti. Sada grijemo sa blokova tri i četiri, a pripremamo Blok 6 za grijanje jer je 2024. godina rok do kada moramo prestati koristiti blokove tri i četiri - pojašnjava Andelija.

Grijanje je dugoročno planirano sa Bloka 7, a Blok 6 je u toj varijanti rezerva i to je koncept koji Elektroprivreda ima do 2050. godine.

- Eventualnim izostankom Bloka 7, koncept će se promijeniti pa će grijanje biti primarno sa Bloka 6, a Blok 5 će biti rezerva, a možda čak i Blok 4 uz značajnu revitalizaciju - navodi Andelija.

Mi imamo, ističe Andelija, drugi problem, a to je da je perspektiva uglja kao energenta najkasnije do 2050. godine.

- Do tada ćemo morati naći alternativu za grijanje, ne samo za Tuzlu nego i ostale gradove u BiH - zaključuje Andelija

Alternative uglju

Rok rada termoelektrana, u smislu strateškog planiranja, istječe veoma brzo i već sada je vrijeme da se razmišlja o alternativama, kako za proizvodnju električne, tako i toplotne energije.

Prof. dr. Mirza Kušljugić s Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli kaže da lokacija TE Tuzla i dalje ključna za opskrbu toplotnom energijom, čak i kada ugalj više ne bude primarni izvor.

- Tu postoji distributivna mreža što je veoma važno isporuku. U perspektivi kao zamjenski izvor energija moguće su toplotne pumpe bilo centralizovane, bilo decentralizovane, ali i biomasa kao obnovljivi izvor energije - kaže Kušljugić.

Kao izvor energije, dodaje, moguće su i fotonaponske elektrane, ali i zeleni vodonik, što je također u teoriji moguće, ali se postavlja pitanje kada ćemo moći ispuniti tehničke preduvjete za tu tehnologiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.