open-navfaktor-logo
search
Koalicija "Pod lupom"
Budućnost izbora u BiH je krajnje neizvjesna
Potrebno je promijeniti Izborni zakon BiH, ukinuti sve diskriminatorske odredbe te Izborni zakon prilagoditi interesima građana-birača, a ne političkim strankama, naglasio je Šehić
11.06.2019. u 14:06
get url
text

Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, rekordan broj izbornih nepravilnosti, izostanak sankcija, politički utjecaj na izbornu administraciju, dovelo je do toga da Koalicija "Pod lupom" prvi put izbore ocijeni kao djelimično neregularne.

Poručio je to danas u Mostaru direktor projekta "Pod lupom", Dario Jovanović na regionalnoj konferenciji pod nazivom "Budućnost izbora u BiH: Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH – s fokusom na prioritete za unapređenje izbornog zakonodavstva BiH?" prezentujući finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Općih izbora 2018.

- Budućnost izbora u BiH je krajnje neizvjesna. Dovodimo u pitanje rezultat svih budućih izbora, posebno općih, ukoliko ne omogućimo svim građanima jednako pasivno i aktivno biračko pravo - kazao je Jovanović.

Prema riječima člana koalicije "Pod lupom" Vehida Šehića iz Foruma građana Tuzla, bivšeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH, potrebno je promijeniti Izborni zakon BiH, ukinuti sve diskriminatorske odredbe te Izborni zakon prilagoditi interesima građana-birača, a ne političkim strankama. Posebno se osvrnuo na Mostar, grad u kome je građanima godinama uskraćeno pravo da biraju i budu birani.

- Građanima Mostara treba omogućiti da na isti način, kao i drugi u BiH, biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće, poštivajući odredbe Statuta Grada Mostara, a koje nisu osporene odlukom Ustavnog suda. Ja ne vidim razliku između građana Mostara, Tuzle, Banje Luke i Sarajeva i ako oni mogu birati na jedan način, zašto i građani Mostara ne bi trebali isto imati - rekao je Šehić.

Sudionik panela Edin Mušić, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (SDA), ističe da je Mostar jedinstven slučaj u svijetu, koji je ostavljen parlamentarnim strankama da to pokušaju riješiti, no konceptualno sučeljavanje je dovelo do trenutnog stanja.

- Mi smo spremni, što se kaže, sutra da uđemo u proces izbora u Gradu Mostaru, ali uz preduvjet da se u isto vrijeme definišu statut i izborna pravila. Mislimo da je to jedini ispravan pristup -  kazao je Mušić, dodajući da je to puno složenije pitanje nego što se čini na prvi pogled.

Bariša Čolak, zastupnik u Domu naroda PSBiH (HDZ BiH), podsjetio je da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017. godine uputile prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je "rješavao u paketu", kako se izrazio, izbore u Mostaru, za Dom naroda, te za Predsjedništvo BiH.

- Nažalost, taj zakon nije prošao. Jeste u Domu naroda, ali nije u Zastupničkom domu - rekao je Čolak, dodajući da se do izbora može doći "vrlo lako ako ima političke volje, a ako nema onda nikako".

On se založio da se prije svega provedu presude Ustavnog suda u slučajevima koje su pokrenuli HDZ-ovi zvaničnici, poput predmeta Ljubić, te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru. Rekao je i kako treba provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali su za Čolaka odluke Ustavnog suda BiH ipak prioritet.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) istaknuo je kako očito za provođenje presuda inostranih i domaćih sudova nema političke volje, te da je moguće da i cijela država doživi sudbinu grada Mostara.

- Umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi Federacija i država BiH mogle postati Mostar. Ustvari, vrlo moguće bismo mogli imati Vladu u tehničkom mandatu u FBiH u naredne četiri godine jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora - poručio je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.