open-navfaktor-logo
search
Politička kriza
Budžet Banovića blokiran, plaća nema: PDA-ova većina traži vanrednu sjednicu Vijeća, sve tačke su smjene i imenovanja
Nikakve isplate za 2024. godinu ne mogu se obaviti preko budžeta Općine Banovići, pa tako još uvijek nisu isplaćene ni januarske plaće. Nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), s jedne strane, i rukovodstvo Općinskog vijeća i načelnik Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije (SDA), s druge strane, recept su za političku blokadu koja traje još od juna prošle godine.
28.02.2024. u 21:44
get url
text

VEZANI TEKST - Politička blokada u Banovićima: Nema isplate plaća, tranši javnim ustanovama, ni naplate usluga za građane

Naime, nova većina traži smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Roberta Lapčevića i njegovog zamjenika, prije donošenje odluke o privremenom finansiranju ili usvajanja budžeta za 2024. godinu. Lapčević, pak, optužuje novu većinu da krši procedure u svom pokušaju da smijeni rukovodstvo Vijeća.

- Nova većina je predala zahtjev za sazivanje vanredne sjednice s četiri tačke dnevnog reda, a radi se o smjeni predsjedavajućeg Vijeća i njegovog zamjenika te imenovanju novih članova rukovodstva. Ja ću uputiti poziv za održavanje sjednice Kolegija Općinskog vijeća, koja će biti zakazana za ponedjeljak i na toj sjednici će biti utvrđen dnevni red za vanrednu sjednicu. Insistirat ću da pored tački koje je tražila nova većina bude uvrštena i odluka o privremenom finansiranju - kaže za Faktor Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

On dodaje da je Općina finansijski blokirana i mogu se plaćati samo obaveze pristigle do kraja prošle godine, a sve ostalo je na čekanju, uključujući plaće i transfere općinskim preduzećima i ustanovama.

Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz SDA. Nova većina, koju čini 12 vijećnika PDA i jedan iz Naroda i pravde (NiP) od tada nije uspjela da smijeni predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz SDA i preuzme upravljanje Općinskim vijećem. Posljednji pokušaj zasjedanja propao je sredinom februara prekidom sjednice. Naime, nakon što Lapčević nije dozvolio da nova većina izmjeni dnevni red usvojen na Kolegiju Vijeća, vijećnici nove većine napustili su zasjedanje te za nastavak sjednice više nije bilo kvoruma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.