open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Budžet FBiH za 2023. bi trebalo da iznosi više od šest milijardi KM, ministarstva su dostavila svoje zahtjeve
Do kraja godine Vlada Federacije BiH bi trebala da usvoji budžet Federacije za 2023. godine koji će iznositi više od šest milijardi KM, saznajemo u Vladi FBiH.
08.12.2022. u 07:41
get url
text

Nije nam precizirano da li će budžet biti usvojen kao nacrt ili prijedlog, odnosno, u kojoj formi će biti upućen u Parlament FBiH. Kažu kako u ovom momentu to niko ne zna.

Za boračke kategorije 17 miliona KM više 

Federalni parlamentarci ukazuju kako se ponovo kasni sa donošenjem budžeta i da je već trebalo da se nađe u Parlamentu kao nacrt.

Naime, Zastupnički dom FBiH je 24. januara ove godine odbio razmatrati Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu vrativši ga u formu nacrta, pa je Budžet FBiH za ovu godinu donesen 31. marta.

- Budžet je manje-više spreman. Ministarstva su u budžetskom kalendaru dostavili svoje budžetske zahtjeve. Oni su analizirani i uvršteni u nacrt budžeta za narednu godinu. Do kraja godine vlada bi trebala da usvoji budžet FBiH za 2023. godinu, a on će iznositi više od šest milijardi KM. Još nije iskristalisano da li će u Parlament FBiH ići kao nacrt ili prijedlog - saznajemo u Vladi FBiH.

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kazao nam je kako je ovo ministarstvo svoj budžetski zahtjev dostavilo u augustu.

- Koliko će iznositi, možemo znati tek po usvajanju, međutim, sigurno će biti uvećan za 17 miliona KM jer od 1. januara počinje primjena takozvane "švicarske formule" (usklađivanje rasta osnovice za naknade sa bruto domaćim proizvodom i potrošačkim cijenama). Tu su i nastojanja da se za liječenje boraca, dženaze / sahrane povećaju iznosi. U ovoj godini budžet Ministarstva je iznosio 358.441.534 KM - kazao nam je Terzo.

Federalni parlamentarci su u više navrata i ranijih godina upozoravali kako se budžet ne može donositi na Vladi FBiH u posljednjem momentu i "servirati" ga zastupnicima i delegatima u formi prijedloga, odnosno, njegovo razmatranje po hitnom postupku, a ne kao nacrt.

"Ne postoji čarobni štapić"

- Mi od završetka Općih izbora i ovog sada već višemjesečnog procesa izbora delegata u Dom naroda živimo neku kolektivnu "lobotomiju". Kao da je sve stalo dok se ne desi čudo sa "Schmidtovim šeširom". Ne postoji čarobni štapić, niti proces čiji će završetak značiti početak života u Federaciji. Očigledno da osmogodišnja Vlada FBiH čeka u redu za izlazak iz voza čiji pravac možemo samo naslućivati.

Nije nam neobično nepoštivanje procedura kod donošenja budžeta i vrlo je opasno i štetno što se tom stanju više niko ne čudi. Istina, premijer i ministri u Vladi koji dostavljaju prijedlog (nažalost već odavno ne nacrt) budžeta, od kojih su neki dio snaga koje najavljuju pozitivne promjene u Federaciji, ne oglašavaju se ni na koji način po ovom pitanju. Pa barem da transparentno kažu šta to dobro za građane pripremaju u budžetu, pred početak nove fiskalne godine - govori Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom dom FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.