open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Budžet FBiH za ovu godinu uvršten u dnevni red da se raspravlja po hitnom postupku, dio opozicije bio za, dio protiv
Prije rasprave o uvršavanju u dnevni red Prijedloga budžeta Federacije BiH za 2024. godinu koji je po hitnom postupku u proceduru uputila Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH mogle su se čuti ozbiljne zamjerke pojedinih zastupnika opozicije.
24.01.2024. u 12:52
get url
text

Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba zastupnika SDA je tražio povlačenje sa predloženog dnevnog reda budžeta FBiH i usvajanje odluke o privremenom finansiranju FBiH kako bi se u redovnoj proceduri naredne sedmice razmatrao predloženi budžet FBiH za ovu godinu, što nije prihvaćeno. 

- Ovo što nam je ponuđeno je skandalozno, da raspravljamo o budžetu na 264 stranice koje smo dobili preksinoć. Imali smo 24 sata da se pripremimo za budžet. Zakon predviđa da ga usvajamo do kraja godine za sljedeću godinu. Najvažniji dokument se donosi "ispod žita" - rekao je Zaimović.

Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH je također imao primjedbe u vezi sa dostavljanjem prijedloga budžeta za ovu godinu.

- U ponedjeljak dobijamo budžet u 22.58 sati. Vlada treba da poštuje zakone - poručio je Čavalić.

Za riječ se javio Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a.

- Želim skrenuti pažnju da smo imali od većine obećanje da će budžet biti u nacrtu. Imam tu najveću primjedbu. Zašto nije moglo ići kao nacrt da bi se mogli uključiti građani. Nije to novac Vlade niti zastupnika. Imam sumnju da se budžet podijelio po strankama parlmentarne većine a ne po interesima građana. Nismo imali mogućnost ni da napravimo značajniji uvid u budžet. Dobiti 24 sata pred sazivanje sjednice parlamenta materijal je u najmanju ruku skandalozno i ovo je primjer kako da se ne radi sa javnim novcem - poručio je Mešalić.

Zastupnica Alma Kratina (DF) je kazala da je Vlada FBiH uvažila zahtjeve zastupnika za tematskim sjednicama da bi današnji prijedlog budžeta FBiH izgledao drugačije.

- I dalje svjedočimo derogirajućem odnosu Ministarstva pravde kada je riječ o donošenju zakona o zaštiti od nasilja u porodici i izmjenama Krivičnog zakona. Neka parlamentarna većina predloži nametnutoj Vladi i predsjednici FBiH da raspuste ovaj parlament. Čak i ako nije po Ustavu, pokazali ste da to vama nije problem - poručila je Kratina.

Tokom glasanja Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu je uvršten u dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.