open-navfaktor-logo
search
Fiskalno vijeće
Budžet institucija BiH za ovu godinu trebao bi iznositi 1,315 milijardi KM
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas novi trogodišnji Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period od 2023. fo 2025. godine. To je bilo neophodno kako bi se dalje krenulo u proceduru usvajanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu. 
06.03.2023. u 15:10
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija za Faktor o budžetu za ovu godinu, novom povećanju plaća, najavljenim blokadama...

Po ovom usaglašenom dokumentu, okvir za finansiranje institucija BiH u 2023. godini iznosi oko 1,315 milijardi KM. 

- Predviđeni iznos finansiranja od indirektnih poreza za institucije BiH za 2023. godinu utvrđen je u iznosu od oko 1,020 milijardi KM. Za 2024. i 2025. usvajaju se okviri kao za 2023. godinu. Iznos finansiranja od indirektnih poreza za institucije BiH u 2024. i 2025. godini bit će revidiran u idućem dokumentu globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Okvirni iznos budžeta koji je sada usaglašen je niži u odnosu na onaj koji je predložio Vjekoslav Bevanda (HDZ) dok je bio na čelu Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Sada je na čelu ovog ministarstva Zoran Tegeltija (SNSD). Tegeltija je u prethodnom mandatu bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH i nije želio uvažiti zahtjev Bevande da na dnevni red sjednica Vijeća ministara uvrsti budžet. Tegeltija je to pravdao činjenicom da Fiskalno vijeće nije usvojilo Globalni okvir, a upravo kadrovi iz SNSD-a koji su bili članovi Fiskalnog vijeća nisu prihvatali budžet u rekordnom iznosu koji je predložio Bevanda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.