open-navfaktor-logo
search
Porezne malverzacije
Budžet RS-a oštećen za 4,5 miliona KM, podneseno 37 izvještaja zbog sumnje u krivična djela
Porezna uprava RS-a prošle godine je dostavila 37 izvještaja protiv poreznih obveznika zbog sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS-a za 4,5 miliona maraka.
16.02.2023. u 15:52
get url
text

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove su najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 34, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 4.078.692 КM štete za budžet RS-a. 

- U prošloj godini Porezna uprava RS-a je nadležnim tužilaštvima podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica sa štetom po budžet u iznosu od 56.474 КM, te jedan izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice počinilo krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS-a oštećen za 338.721 КM - istakao je direktor Porezne uprave RS-a Goran Maričić.

Također, u prošloj godini je podnesen i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, sa štetom po budžet RS-a u iznosu 44.453 КM. Povećan je i broj prekršajnih naloga koji su izdali inspektori istražitelji i to za 69 posto, rad po naredbama suda za 300 posto, i drugo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.