open-navfaktor-logo
search
Usvojen rebalans
Budžet TK veći za devet miliona, od toga Tuzlanskom aerodromu ide milion i po
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je danas drugi rebalans kantonalnog budžeta u ovoj godini. Razlog je povećanje koje iznosi oko devet miliona KM, a najveći dio tog novca ići će u oblast obrazovanja, 4,7 miliona, kao i Međunarodnom aerodromu Tuzla, dodatnih milion i po.
07.10.2021. u 15:16
get url
text

- Glavni razlog za rebalans je to što nam treba dodatnih 4,7 miliona KM za sektor obrazovanja. Imali smo malo lošije planiranje u prvobitnom budžetu jer su neke škole ostale bez dovoljno sredstava, a bilo je i više bolovanja u školama zbog COVID-19, pa su bile potrebne zamjene nastavnika - navodi ministar finansija TK Vedran Lakić.

Prijedlog budžeta TK sada iznosi 448.028.955 KM, što je za 8.977.806 KM ili 2,04 posto više u odnosu na rebalans iz mjeseca juna.

- Aerodrom je u veoma lošoj finansijskoj situaciji, sredstva su planirana da bi se sve saniralo do kraja godine. U fazi smjene uprave isplaćena je veća suma novca bez kontrole i nastao je problem u redovnom finansiranju rada Aerodroma. Dva velika dobavljača još potražuju sredstva, a jedan od njih je i Wizz Air i nismo htjeli dovesti u pitanje tu saradnju - pojasnio je Lakić.

Rebalans predviđa povećanje u iznosu od 574 hiljade KM za egzistencijalnu naknadu demobilisanih boraca, kao i dodatnih 200 hiljada KM za održivi povratak.

- Dodatnih 100 hiljada predvidjeli smo za povećanje dječijeg doplatka, još 100-ak hiljada za smještaj socijalno ugroženih, a također imamo i 750 hiljada više za poljoprivredu, zbog velike suše - navodi Lakić.

Spomenuto povećanje u oblasti socijalnih davanja odnosi se na povećanje dječijeg dodatka sa 25 KM na 30 KM i uvećanog dječijeg dodatka sa 43 KM na 48 KM za novembar i decembar 2021. godine.

Povećanje od 700.000 KM će biti iskorišteno za izgradnju i investicije na području sportske infrastrukture. Na poziciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja planirano je povećanje u iznosu od 600.000 KM za podršku lokalnim zajednicama u investicijama na lokalnoj putnoj mreži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.