open-navfaktor-logo
search
Zahtjevi pristižu
Budžetski korisnici u SBK neće dobiti jednokratnu novčanu pomoć
Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo izjavio je nakon današnje sjednice Kantonalne vlade da javni sektor u SBK neće dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM.
15.09.2022. u 14:57
get url
text

- S aspekta Vlade SBK mi u budžetu nismo predvidjeli takve isplate - odgovorio je Lendo na novinarsko pitanje hoće li se Vlada SBK odazvati pozivu Vlade FBiH te isplatiti neoporezivu jednokratnu pomoć budžetskim korisnicima.

Zahtjevi sindikata zaposlenih u javnom sektoru, dodao je, još pristižu.

- Bilo je i još stižu intervencije sindikata. U mjerama koje su donijete rečeno je da to (mjera pomoći op. a.) ide realnom sektoru - rekao je Lendo.

Još nema, kaže premijer, podataka koliko i koja su preduzeća radnicima isplatila pomoć temeljem preporuke Vlade FBiH.

- Kad su privatna preduzeća u pitanju, trenutno nemam informaciju o tome koja su preduzeća ušla u proceduru isplate. Mislim da će Ministarstvo privrede prikupiti uskoro te informacije i konačno dati informaciju za medije - rekao je Lendo.

Podatke o tome jesu li se pojedine privatne firme u SBK odlučile na isplatu jednokratne novčane pomoći nemaju ni u Udruženju poslodavaca SBK.

- Radnici nemaju veće prijatelje od poslodavaca, pa mi smo i tražili donošenje ove mjere. Ne znam još jesu li neki poslodavci na ovaj način pomogli radnicima, znam da još traju pregovori oko mogućnosti isplate ove pomoći na rate. Mislim da bi to bilo dobro i da bi poslodavci radnicima više pomogli, jer bi mogli uplaćivati više sredstava ukupno - kazao je predsjednik UO Udruženja poslodavaca SBK Kemal Čolak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.