open-navfaktor-logo
search
Službe na terenu
Bujični potoci izazvali probleme u Fojnici: Sanirani odroni, voda nije za piće
Situacija na području Fojnice nakon jučerašnjih vremenskih nepogoda se smiruje.
29.11.2021. u 11:46
get url
text

Kazao je to načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura koji je tokom cijele noći bio sa radnicima i mještanima koji su radili na sanaciji odrona puteva prema nekoliko naselja.

- Jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima došlo je do blokade regionalnog puta Kiseljak-Fojnica, veliki odron bio je u Mjesnoj zajednici Šćitovo, dva do tri sata bio je blokiran put. U isto vrijeme bio je blokiran i put prema Dusini. Zatim smo imali manje odrone u naselju Božići, zatim u MZ Prokos u naselju Bašići, te u naselju Lučice. Jutros je deblokiran put ka naselju Božići, kao i dio prema naselju Lučice. Došlo je do značajnog smanjenja vodostaja te trenutno imamo situaciju pod kontrolom – pojasnio je Klisura.

Navodi da su najveće probleme izazvali bujični potoci, a da je došlo do izlijevanja rijeke Željeznice na području Mjesne zajednice Gojevići.

Načelnik je istakao da voda nije došla do domaćinstava te da nisu poplavili stambeni niti poslovni objekti.

- Livade su u pitanju većinom, nije bilo značajnijih šteta. Ni objekti zavoda Drin i Bakovići nisu bili ugroženi od poplava – naveo je Klisura.

VEZANI TEKST - Zbog obilne kiše aktivirala se klizišta u Fojnici, obustavljeno odvijanje saobraćaja

Istakao je da su prije dvije ili tri godine također imali slučaj da se rijeka Željeznica izlila i da se radilo na sanaciji kako bi se spriječile poplave, ali da je kiša koja je padala dva dana bez prestanka izazvala izlijevanje bujičnih potoka što je doprinijelo i rastu vodostaja Željeznice.

- Sada znamo gdje nam je najveći problem i radit ćemo da li do zime ili do proljeća na rješavanju tog problema – naveo je Klisura.

Klisura je također istakao da je Javno komunalno preduzeće Šćona izdalo upozorenja da je došlo do zamućenja vode i da voda u Fojnici nije za piće do stabilizacije stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.