open-navfaktor-logo
search
Nakon pisanja Faktora
Bukvarević primio Arnelu Smajlović: "Djeca šehida i poginulih boraca moraju biti prioritet u zapošljavanju"
Nakon pisanja Faktora o životnim iskušenjima i borbi mlade Arnele Smajlović za osnovno pravo, pravo na rad, na razgovor su je pozvali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Saveza šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj.
10.03.2020. u 16:08
get url
text

Podsjećamo Arnelin otac je stradao u ratu, istog dana ranjene su ona i njena majka, a sa deset godina ostaje i bez majke.

Arnela Smajlović završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek Socijalni rad, te je odradila pripravnički u Odgojnom centru za maloljetnike u Sarajevu, zatim je bila na birou za zapošljavanje godinu. Nedavno je u javnost dospjela svojom hrabrošću i odlučnošću da uprkos nepravdi koju godinama trpi želi ostati u Bosni i Hercegovini za čiju odbranu je njen otac položio život.

Nakon održanog sastanka ministar Bukvarević, predsjednik Škrijelj i Arnela su poslali jasnu poruku i poziv Vladi Kantona Sarajevo, nadležnim ministarstvima da se stvore stvarne pretpostavke pri prioritetnom zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca te da se to sistemski učini kroz izmjene propisa koji tretiraju ovu oblast.

Ministar Bukvarević je podsjetio da je dolaskom na ovu funkciju zatekao više od 6.000 nezaposlene djece šehida i poginulih branilaca te da je sada taj broj oko 2.500 a samo u Sarajevu je njih 1.000, što je sramotno.

Pozvao je Vladu KS, resorne ministre, direktore u javnim ustanovama i fondovima, agencijama i preduzećima "da se uključe u zapošljavanje djece šehida i poginulih branilaca te kazao kako je Arnela očit primjer nepravde sistema i da svojim glasom govori u ime sve djece koja su nezaposlena te da je to sramota svih nas". Iskazao je punu podršku u daljem rješavanju Arnelinog statusa za šta su određeni koraci već učinjeni.

- Iako je zakonski predviđena prednost pri zapošljavanju ove kategorije u praksi se ona ne prepoznaje jer su pojedinci zaboravili da bez šehida i poginulih branilaca, ali i svih drugih koji su branili državu danas ne bi bilo nijedne institucije, fotelje niti bismo imali državu – kazao je ministar Bukvarević.

VEZANI TEKST - Arnela Smajlović, dijete šehida i civilna žrtva rata: Godinama sam na birou, neću da idem u Njemačku!

Almin Škrijelj je također pozvao sve predstavnike javnih ustanova, institucija i organa u Sarajevu da budu svjesni činjenice da su na tim funkcijama zahvaljujući braniocima koji su krvlju branili i ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je ogorčenost javnim nastupima pojedinih kantonalnih zastupnika koji to ne shvataju te koji djecu šehida i poginulih branilaca ponižavaju.

- Ta djeca nisu rasla pod istim okolnostima kao njihovi vršnjaci, čitav život bili su uskraćeni za podršku roditelja i moramo im dati prednost u svakom smislu, a posebno kad je u pitanju zapošljavanje i ostanak u domovini za koju su njihovi roditelji položili svoje živote - zaključio je Škrijelj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.