open-navfaktor-logo
search
Skupština KS izglasala
Bulevar će biti nazvan po Osimu, promijenjen naziv nekih ulica u Starom Gradu i Centru
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici glasali su o preminovanju ulica na pordučju općina Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad. 
19.04.2023. u 16:35
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojena inicijativa da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima

Ovom odlukom, koju je podržalo 25 zastupnika, protiv i suzdržanih nije bilo, Ivica Osim dobio je bulevar na Grbavici. Tako je postojeća Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima.

Kako je navedeno, ovo je vraćanje samo dijela duga Maestru, Štrausu s Grbavice, kako su popularno zvali pokojnog Osima, za sve ono što je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere uradio za BiH, Sarajevo i svog "Želju". Ulica Zvornička odabrana je da nosi njegovo ime jer prolazi pored Željinog stadiona, gdje je legendarni Ivica Osim stekao svoju igračku i trenersku afirmaciju.

Na području Općine Stari Grad došlo je do dodijele naziva cesti koja se proteže od Opservatorija duž bob staze do Vidikovca na Trebeviću u Ulicu Alije Oruča. Ovaj prijedlog podržalo je 26 zastupnika, nije bilo suzdržanih, niti protiv.

Alija Oruč je rođen 03. jula 1976. godine. Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije  priključio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada. Prva jedinica u kojoj je bio je "Bosna 101", a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načine da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade. Tako je bilo i u akciji na Pitinim stijenama, kobnog 30. maja 1993. godine, gdje je izgubio svoj mladi život u direktnim borbenim dejstvima.

Dok je na području Općine Centar davanje naziva dijelu ulice od raskrsnice sa ulicom Alipašina do raskrsnice sa ulicom Patriotske lige u Ulicu Ibrahima Ibre Poplate. Ovu odluku podržalo je također svih 26 zastupnika koji su glasali.

Ibrahim Ibro Poplata je bio maloljetni borac Narodne oslobodilačke vojske, Partizanske vojske Jugoslavije i Jugoslavenske armije, kao i učesnik u odbrani Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije. Kao šesnaestogodišnjak priključio se 38. udarnoj diviziji koja  koja je učestvovala u oslobađanju Sarajeva. Nakon oslobođenja bivše Jugoslavije, dobio je prekomandu u Narodnu miliciju, a potom je radio u Službi unutrašnje bezbijednosti.

Dobitnik je priznanja za zalaganje u zaštiti slobode i prava građana, društvene i lične imovine. Početkom maja 1992.  godine, odlazi iz Sarajeva i učestvuje u formiranju Fočanske brigade na Grepku, gdje provodi cijeli ratni period. Imenovan je za prvog ratnog predsjednika Općine Foča, aktivno učestvovao u odbrani države za što mu je dodijeljena Plaketa Oružanih snaga Armije BIH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.