open-navfaktor-logo
search
Ministar pravde BiH
Bunoza: Ne vidim blokade, ne mogu reći da će zakon o sudovima biti ubrzo usvojen
Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine, kazao je da ne vidi blokade u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
23.10.2023. u 18:14
get url
text

VEZANI TEKST - Uprkos "konstruktivnom sastanku": Četvrti put SNSD s dnevnog reda Vijeća ministara BiH skida zakon o sudovima

- Mi svake sedmice održavamo sjednice - izjavio je za N1. Posljednja redovna sjednica Vijeća ministara BiH održana je 18. oktobra, a prethodna je bila održana 15 dana prije. 

Bunoza je govorio o zakonu o sudovima u Bosni i Hercegovini, koji je jedan od prioroteta na putu BiH ka Evropskoj uniji i koji je već četiri puta "skidan" sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH. 

- Taj zakon je već bio na sjednici Vijeća ministara BiH. Onda su se pojavila sporna pitanja, više tehničke stvari. Približili smo stavove sa ciljem da imamo zakon koji će dobiti podršku u parlamentarnoj proceduri, ali i da će odgovarati evropskim standardima. Ne mogu reći da će ubrzo biti usvojen - rekao je Bunoza.

Na pitanje umanjuje li se ovim zakonom nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, Bunoza je odgovorio da se ne bi složio s tim mišljenjem.

- Mi smo prema Mišljenju Venecijanske komisije bili dužni da jasnije definišemo i preciziramo nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine kada se radi o kaznenim djelima koja su počinjena na području entiteta. Mislim da nije smanjena, nego je jasnija nadležnost Suda Bosne i Hercegovine - dodao je.

Kazao je da nastoje približiti stavove po pitanju sjedišta Apelacionog suda koji je predviđen novim zakonom. SNSD traži da to bude Banja Luka, dok stranke "Trojke" pa i HDZ traže da to bude Istočno Sarajevo. 

- Nastojimo približiti stavove da imamo jednistven stav. Prvo je predviđeno da Apelacioni sud bude u Mostaru, volio bih da bude moj rodni grad, ali kada se radi o državnom sudu postoji konsenzus da prvi stepen bude u jednom entitetu, a drugi stepen u drugom entitetu. Nije tajna da je stav zvaničnika iz Republike Srpske da to bude Banja Luka. Razgovara se o tome i nadam se da bi mogli uskoro riješiti ovo pitanje - rekao je Bunoza.

Na pitanje zašto strankama sa sjedištem u Sarajevu nije problem da Apelacioni sud bude u Istočnom Sarajevu, ali jeste u Banjoj Luci, Bunoza je odgovorio da se radi o praktičnim razlozima, da "ovi sudovi budu blizu".

- Zvaničnici iz Republike Srpske smatraju da je dobro da sudovi budu fizički udaljeni i imaju tu osnova. Ali smatram da to treba biti politički dogovor koji će se temeljiti na struci - dodao je Bunoza.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH bez teških tema: Usvajali informacije, izvještaje, sporazume, bilo i imenovanja

Odgovorio je i na pitanje je li ovaj zakon, zajedno sa zakonom o sprječavanju pranja novca i zakonom o sukobu interesa još jedan od preduvjeta za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH.

- Ne znam šta je uvjet da bi dobili pregovore ili pozitivno mišljenje, ali sam vidio da su zadovoljni zvaničnici EU-a. Vijeće ministara BiH je u ovih devet mjeseci usvojilo osam zakona, pogledajte šta je uradio prethodni saziv Vijeća ministara. Pet zakona je stupilo na snagu. To je veliki uspjeh - dodao je Bunoza.

Na konstataciju da mnogi kažu da je to sve i da sada slijedi blokada, Bunoza je odgovorio da svake sedmice održavaju sjednice Vijeća ministara.

- Ja, zasad, ne vidim blokade. Ministarstvo pravde je pripremilo već tri ili četiri zakona koji bi se uskoro mogli naći u parlamentarnoj proceduri - najavio je Bunoza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.