open-navfaktor-logo
search
Oslobođen optužbe
Bura u RS-u zbog presude imamu iz Bihaća: Hoće li NSRS ukinuti Okružni sud Banja Luka i kazniti sudiju?
Oslobađajuća presuda imamu iz Bihaća Muharemu Štulanoviću, a kojeg je Okružni sud Banja Luka jučer oslobodio optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao genocidnom, izazvala je burne reakcije u RS-u.
01.03.2024. u 12:16
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

VEZANI TEKST - Imam iz Bihaća oslobođen optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao genocidnom tvorevinom

Razlog je obrazloženje oslobađajuće presude, koju je dao postupajući sudija pojedinac u ovom predmetu Siniša Marković, a što je Faktor prvi objavio.

Naime, Marković je istakao da je Ustavni sud BiH ukinuo član 280a. Krivičnog zakonika RS-a, za koji je bio optužen Štulanović, jer nije u skladu sa Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom.

Nakon objave odluke Ustavnog suda BiH, djelo je 7. februara ove godine dekriminisano.

- Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano - kazao je juče sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Burne reakcije u RS-u uslijedile su odmah nakon objave ovakve odluke, s obzirom na to da je 27. juna 2023. godine Narodna skupština RS-a, na prijedlog predsjednika RS-a, narodnih poslanika i Vlade RS-a, usvojila tzv. Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U članu 3. tog zakona je precizirano: "Prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja".

Također, navedeno je i: "Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

Na toj posebnoj sjednici, predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio rigorozne mjere za sve koje postupe suprotno spomenutom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, uključujući i zatvorsku kaznu od jedne godine, te gašenje tog suda.

- Ustavni sud BiH je pokazao da je navijački, inkvizicijski, prekršio je Ustav, otvorio novu ustavnu praksu, koristeći iza sebe političku silu zemalja koje su se okupile oko toga - rekao je tada Dodik.

Poslanik PDP-a u NSRS-u Milanko Mihajilica istakao je da je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH bila još jedna Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru.

- Кoliku je sprdnju napravio i od Narodne skupštine i od svojih poslanika koji slijepo prate njegove trenutne hirove, govori i činjenica i da je sam Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, čije odluke RS ne priznaje. I neka nas više niko ne pita zašto u nekim slučajevima ne glasamo za zakone koje predstavljaju kao nacionalna pitanja. Ne glasamo, jer od toga dobijemo samo nacionalnu sramotu. Ne glasamo, jer osim ličnog dostojanstva, za razliku od SNSD-a, tako čuvamo i dostojanstvo institucija RS, koje oni gaze– rekao je Mihajilica.

Podsjetio je da je Dodik u svom izlaganju pred NSRS-om rekao da će sudovi u RS-u koji budu primjenjivali odluke Ustavnog suda BiH ostati bez finansiranja i biti ukinuti.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić smatra da posljednja presuda Okružnog suda banja Luka u slučaju imama iz Bihaća "traži ozbiljne konsultacije i razjašnjenja".

- U svakom slučaju, iskonsultovaćemo se svi koji smo predsjednici institucija i moraćemo da donesemo ozbiljne odgovore i zaključke – rekao je Stevandić za Nezavisne novine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.