open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Burna rasprava Komisije za nadzor nad OSA-om, Sarajlić poručio: Bilo je degutantno, Nikšića su podržali SNSD i HDZ
Okončana je sjednica Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, kojoj je, pored članova Komisije, prisustvovao i generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić.
17.06.2020. u 16:05
get url
text

Na prvobitnom dnevnom redu sjednice su bile dvije tačke, a to su usvajanje zapisnika i izvještaj sekretara, ali se, tvrdi član Komisije Asim Sarajlić (SDA), sve pretvorilo u realnost bosanske politike.

- Vidjelo se da predsjednik Komisije i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je očito došao sa određenim pripremljenim zaključcima i ja sam mu to i kazao na sjednici, da je iskoristio poziciju predsjednika Komisije za određene političke svrhe. Da li će nešto iz toga politički profitirati, ne znam, ali bilo je jako degutantno danas na toj sjednici – izjavio je Sarajlić.

Sarajlić naglašava da je predsjedavajući Komisije predlagao zaključke koji nisu imali veze sa dnevnim redom, nego sa, kako je kazao, određenim političkim ciljevima i težnjama koje su "jasne njemu ili nekome ko se sa njim pripremao".

- Ta tri zaključka koja su usvojena na njegov prijedlog su podržale kolege iz SNSD-a i HDZ-a. Očito je da želi dobiti neku političku bitku, ali ne vidim da će je dobiti. Govorimo o službi koja je predmet političkih rasprava u BiH, govorimo o poništenoj diplomi direktora Mehmedagića, a ne govorimo uopće o uspjesima te službe, o radu te službe, o priznanjima koja dobija od naših partnera iz zemalja koje pomažu BiH. Ovo se danas pretvorilo u jednu političku debatu – izjavio je Sarajlić.

Pojasnio je da Izvršni obavještajni odbor, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici, vrši imenovanje direktora OSA-e, a da je Komisija zadužena za nadzor nad njenim radom.

- Svakako da je pitanje diplome vrlo bitno pitanje, ali očito da je ono iskorišteno u političke svrhe. Očito je da su ovdje neki drugi interesi i neki drugi ciljevi i očito je da su ovdje neki nalogodavci koji, prema mom mišljenju, ne sjede u Parlamentu BiH. Kome je danas u interesu da se uruše institucije BiH, kome je danas u interesu da se ruši OSA, koja ima zapažene rezultate priznate od SAD-a, EU-a, te niza direktora i međunarodnih predstavnika koji su posjetili tu agenciju – poručio je Sarajlić.

Naglasio je da se o tim uspjesima danas ne govori, već da se govori o, kako je kazao, linču direktora zarad ostvarenja određenih političkih ciljeva.

Član Komisije Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da se ova čitava situacija koristi za brutalni politički obračun.

- Danas su nam o ustavnoj vladavini i vladavini prava govorili oni koji ne priznaju Ustav BiH, koji ne priznaju odluke Ustavnog suda, koji provode neustavne referendume, koji javno kažu da još jedna odluka Ustavnog suda neće biti provedena i onda vam to izgleda poprilično nadrealno. Ja bih volio da su ove sjednice otvorene za javnost da vi to vidite tamo. Naravno, jednako su krivi i oni ukoliko su stali iza nekoga ko ne ispunjava zakonske uvjete. Time su im dali povod – izjavio je Begić.

Predsjednik Komisije Nermin Nikšić (SDP) je, s druge strane, kazao da su neki zaključci usvojeni jednoglasno, a neki većinom glasova.

- Usvojili smo izjašnjavanje Komisije na upit Tužilaštva kada su u pitanju stvari koje su tamo navedene, pitanje da li je Komisija imala diplomu, da li je dostavljen podatak o tome da je u Službenim novinama RS-a objavljeno da diploma nije validna i da li je o tome direktor izvještavao sekretara Komisije. To izjašnjenje je usvojeno i bit će upućeno prema Tužilaštvu – izjavio je Nikšić.

Dodao je da su usvojena i četiri zaključka, a jedan od njih je da Komisija traži od generalnog direktora OSA-e da u roku od sedam dana dostavi diplomu na uvid, a na osnovu bi čega Komisija donijela odgovarajuće odluke.

- Sljedeći zaključak je da Komisija traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara da dostavi imena kandidata za poziciju generalnog direktora, zamjenika i glavnog inspektora, kako bi Komisija u skladu sa važećim zakonom i poslovnikom obavila raspravu o tome – kazao je Nikšić.

Usvojen je i zaključak kojim Komisija traži od Izvršno obavještajnog komiteta da dostavi mišljenje o tome da li trenutni generalni direktor ispunjava uvjete da obavlja dužnost, a u kontekstu činjenice da je Tužilaštvo BiH izvijestilo Komisiju da je diploma poništena.

- Zadnji zaključak koji je usvojen da Komisija traži od Tužilaštva BiH da ispita navode o tome da li je generalni direktor OSA-e prekršio odredbe Zakona o OSA-i jer svi ti članovi reguliraju zabranu rada u interesu bilo koje političke partije i političke organizacije – izjavio je Nikšić.

Dodao je da je generalni direktor OSA-e objasnio da ima dopis od Tužilaštva BiH, prema kojem on nije stranka u postupku i da se protiv njega ne vodi neki postupak. Kazao je da ne očekuje da će generalni direktor OSA-e ispoštovati zaključak Komisije.

Član Komisije Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, koji je u Zastupnički dom izabran sa kompenzacijske liste SNSD-a, dijeli Nikšićevo mišljenje, te je i on problematizirao diplomu aktuelnog direktora OSA-e.

- Ja mogu samo da kažem samo za ono što ne nosi oznaku tajnosti. Govorim kao šef Srpskog kluba, da sam zadovoljan da se napokon došlo do zaključaka koji su predloženi i koji su prošli, a to je da se traži od gospodina Mehmedagića da u roku od sedam dana dostavi diplomu na uvid Komisiji – izjavio je Stevandić, koji je direktora OSA-e Osmana Mehmedagića u svom istupu nazivao "Mehmedom Osmanagićem".

I on nije krio zadovoljstvo jer je Komisija odgovorila na pitanja Tužilaštva BiH, te je konstatirao da direktor nema diplomu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.