open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Burna rasprava o finansijskom planu ZZO FBiH, ko je "majstor spina", čime se bavila parlamentarna većina
Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za ovu godinu, koji se našao na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izazvao je pažnju zastupnika. Čak je u jednom trenutko došlo do žučne rasprave među zastupnicima.
26.01.2023. u 12:57
get url
text

Direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Vlatka Martinović je kazala kako budžet za ovu godinu iznosi 244 miliona i 880 hiljada KM, te dodala kako su potrebe znatno veće za ljude koji su na listama za čekanje.

"Mnogo je bolesnih ljudi" 

- Tražili smo znatno veća izdvajanja s obzirom na to koliki je broj pacijenata na listi čekanja, njih više od 500, a za koje treba oko 40 miliona KM da bismo riješili njihov problem. Broj pacijenata raste, imamo mnogo bolesnih ljudi, a raste. Izdvajanja za zdravstvo su minimalna i nedovoljna da bismo isfinansirali sve - kazala je Martinović.

Tokom diskusije za riječ se javio zastupnik Mirsad Zaimović (SDA).

- U prošlom sazivu je pokrenuta inicijativa za rješavanje problema liječenja djece od cistične fibroze. Zalagat ću se za njih. Vrlo rijetka bolest, lijek koristi ispod 20 osoba. Imaju stalne zdravstvene tegobe, vrlo teške i životni vijek je 18 godina, dok u Evropi zahvaljujući lijekovima dožive 35-40 godina.

Ovdje roditelji ulažu imovinu da produže život djeci. U RS-u taj problem je riješen, u Hrvatskoj, djeca iz RS-a imaju plaćene lijekove, a u FBiH osobe koje imaju dvojno državljanstvo rješavaju to pitanje u Hrvatskoj. Pored toga što je vrlo humana stvar radi se i o diskriminaciji dijela stanovništva koju moramo riješiti - rekao je Zaimović i dodao:

- Parlamentarna većina je jučer napisala 50 amandmana, na koje je "potrošila" više od 100 miliona KM, a nijedan amandman se ne tiče Fonda solidarnosti. Predložili smo jedan od amandmana za oboljele od cistične fibroze, očekujem da ćemo povesti računa kod izjašnjavanja, ali time nismo riješili problem samo ove djece, skretat ću pažnju na ovu kategoriju ljudi.

"Ubiranje političkih poena"

Replicirao mu je zastupnik Damir Mašić (SDP).

- Odlično je krenuo kolega Zaimović, svako normalan će potpisati do momenta kada je krenuo uključivati politiku na perfidan, neprimjeren način. Naravno da će svako normalan to podržati. Vi ste član stranke koja gospodari svim i vi prebacujete nekome za amandman, a vaša vlada, vaš premijer i spočitavate što buduća pozicija nije napisala amandmane. Mi ćemo glasati, neprimjereno je na ovaj način ubirati političke poene - rekao je Mašić.

Odgovorio mu je Zaimović.

- Govori mi čovjek koji je sjedio u Vladi FBiH, ja nisam nikada. Nema potrebe da ocjenjujete moje diskusije. Referisao sam se na jučerašnje diskusije - rekao je Zaimović.

Zastupnik Salko Zildžić (SDA) je dodao kako je "Mašić majstor spina i okretanja stvari".

VEZANI TEKST - Nesvakidašnje objašnjenje: Tačka o Zavodu zdravstvenog osiguranja odgođena jer kolegica traži parking

Potom je ponovo govorila Martinović.

"Otvoreni za nove metode"

- Fond mora djelovati po vertikalnom programu, a tu nema cistične fibroze. Na listi lijekova nema cistične fibroze, to je trošak od 7,5 miliona KM za 20 osoba. Zavod nije neko ko stopira bilo šta da se naši pacijenti liječe, otvoreni smo za sve nove metode, lijekove - kazala je Martinović.

Po završetku rasprave zastupnici su podržali finansijski plan ZZO FBiH za ovu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.