open-navfaktor-logo
search
Skupština
Burna rasprava Zahiragića i Čampare o zdravstvu u KS: Ko je nosio vruću zeljanicu i ko je kriv za loš sistem
O stanju zdravstva u Kantonu Sarajevo raspravljalo se na današnjoj sjedenici Skupštine Kantona Sarajevo. U jednom momentu povela se rasprava između zastupnika Harisa Zahiragića i Aljoše Čampare ko je upravljao zdravstvom u posljednjih 20 godina.
07.11.2023. u 22:31
get url
text

Došlo se i do toga ko je kome nosio vruću zeljanicu na vrata, je li SDA imala ministre zdrastva u KS proteklih godina.

U kakvom balonu laži živimo 

- Kolegica Belma Kapo (SDP) je kazala da je zdravstvo užasno u Kantonu Sarajevu, "mnogi su u njemu učestvovali a vi najviše", aludirajući na nas iz SDA. Kolegice Kapo, 20 godina SDA nije imala ministra zdravstva u KS. I baš zbog toga očito i zdravstvo i jeste u katastrofalnom stanju. Posljednji ministar, koliko ja znam iz SDA bila je Zehra Dizdarević. To je bilo 2000. godine kada je zdravstvo u KS na nešto ličilo. Tada kreće uništavanje zdravstva u kojem SDA nije učestvovala. Pazite u kakvom balonu laži živimo. Šokiran sam - rekao je Zahiragić.

Replicirao mu je zastupnik Aljoša Čampara (NiP).

- Odavno nisam čuo ništa interesantnije, da se SDA nije petljala u zdravstvo u KS. I ja sam se peljao kao član SDA. Istina je da vam je doktorica Sebija Izetbegović dva mandata direktorica najvažnije i najznačajnije institucije u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o medicini. I nažalost, sve je uništeno na tom kliničkom centru (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu).

Otišlo je 200 ljekara, imamo ono što imamo. I sada vi ovdje pričate građanima da se vi ili mi, SDA nije petljala u zdravstvo u KS. Ljudi, čujete li vi sebe bolan? Nije bilo ministara, ali bili su premijeri iz SDA - iznevirano je kazao Čampara.

Dodaje da priča ko je kriv ne donosi ništa dobro.

Premijeri su bili vaš tetić Denis Zvizdić i sadašnji šef Konaković 

- Objektivno mi imamo loš zdravstveni sistem i trebamo svi raditi da ga poboljšamo, ali nemojte govoriti da su prvi, drugi, treći peti krivi. Svi su krivi. Nema ovdje nevinih. Nemojte govoriti da SDA nije učestvovala u kreiranju zdravstvenog sistema u KS u zadnjih 30 godina. To je laž, bezočna laž. SDA je učestvovala u svemu u BiH i u KS. Bilo je i dobrih i loših stvari. Generalna direktorica izgubila je zvanje redovne profesorice, a obnašala je dužnost direktora kliničkog centra - kazao je Čampara.

Replicirao mu je Zahiragić.

- Veoma sam sretan da se kolega Čampara konačno javio u skupštinskoj klupi. Ponavljam, zadnjih 20 godina ministri zdravstva nisu bili iz SDA. Kolega Čampara, nisam ja tu temu započeo već gospođa Belma Kapo. Spomenuli ste premijere KS. Mogu i njih nabrojati. Ali, da skratim, evo. U posljednjih 20 godina SDA je imala premijere devet godina, a od tih devet sedam godina su bili Denis Zvizdić, vaš tetić, i Elmedin Konaković, vaš šef. Tako da vi jeste imali upliva u vlasti preko premijera, ja nisam - rekao je Zahiragić i dodao:

- I ono što ste spomenuli da je KCUS najvažnija, najbolja... Niste rekli da je najuspješnija zdravstvena ustanova. U izvještaju KCUS-a nema nijedan problem. Finansije su tamo uredne, možete se vi sinhronizovano smijati, ali gospodine Čampara ja, niti iko iz Kluba SDA, nije tada učestvovao u imenovanju upravnih odbora nego vi Čampara. Nisam ja doktorici profesorici Sebiji Izetbegović nosio zeljanicu vruću kući koju je majka napravila nego vi Čampara kada ste bili generator svih politika u SDA.

Ponovo se za riječ javio Čampara.

Finansijski plan KCUS-a nije dobio podršku

- Što se tiče premijera, upravu si da je Denis Zvizdić koji je sin moje tetke bio premijer i to je zlatno doba - rekao je Čampara.

Predsjedavajući Elvedin Okerić u nastavku sjednice nije dozvolio raspravu o ovoj temi, repliciranje Čampari, što je izazvalo revolt kod zastupnika SDA.

Na današnjoj sjednici Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost na programe rada i finansijske planove javnih kantonalnih ustanova iz oblasti zdravstva za 2023. godinu i to: Doma zdravlja, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavoda za sportsku medicine, Zavoda za javno zdravstvo, Apoteka Sarajevo, Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za medicine rada, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova te Psihijatrijske bolnice KS.

Program rada i finansijski plan Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2023. godinu nije dobio podršku zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.