open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Burno na online sjednici: Jedni podržavaju Vladu FBiH, a drugi smatraju da se zakasnilo s rebalansom
U toku je online sjednica Zastupničkog doma Parlamentna Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu se nalazi i rebalans budžeta FBiH za ovu godinu. Federalni premijer Fadil Novalić je u svom izlaganju kazao da rebalans iznosi 5,5 milijardi KM. Naglasio je da su mnoge uštede sačinjene u svim ministarstvima kako bi se u Fondu za sanaciju privrede osiguralo 500 miliona KM.
23.04.2020. u 12:45
get url
text
Parlament FBiH online

- Krajem februara i početkom marta cijeli svijet pogodio je COVID-19 i došlo je do ogromnog poremećaja ne samo u sektoru zdravstva već i u ekonomskim tokovima. Kriza koju imamo je došla kao rezultat virusa. Sačinjen je rebalans budžeta, poduzete su restriktivne mjere, kod tekućih transfera su bila najznačajnija prestrukturiranja - rekao je Novalić.

Kazao je da je bilo znatnih umanjenja, pa je tako umanjen transfer za političke stranke, za uvezivanje staža od sedam miliona KM, sa nivoa Ministarstva rada i socijalne politike oko 19 miliona, Federalnog ministarstva za boračka pitanja 20 miliona KM, Ministarstva obrta FBiH pet miliona KM, reseljenih tri miliona KM, obrazovanja tri miliona KM.

U okviru rasprave o rebalansu budžeta zastupnici su stava da se sa tim kasni, kao i mjerama Vlade FBiH za sanaciju privrede.

- Vlada FBiH kasni jer su sve zemlje usvojile zakon, usvojili rebalans. Žao mi je što se krešu sredstva gdje ne treba. Ružno je da mi na struji, komunalnim naknadama, koje ostvaruju preduzeća smanjujemo sredstva - rekla je zastupnica Elzina Pirić (PDA), kazavši kako se požurilo da se smanje troškovi zastupnika a da se pri tome nije išlo na smanjenje plaća uposlenika u federalnim institucijama.

Za razliku od Pirić zastupnik Dževad Adžem smatra da je dobro što su smanjeni troškovi zastupnika.

- Mi smo kući s porodicama, ne putujemo. I mi nismo Bogom dani, već su nas građani izabrali - rekao je Adžem.

Alma Kratina (DF) smatra kako nije dobro što je Vlada FBiH kod činjenja ušteda ukinula sedam miliona KM za uvezivanje staža.

Azra Hadžić-Bećirbašić (SBB) je kazala da će zastupnici SBB-a podržati rebalans budžeta.

- Vlada FBiH nije zakasnila s rebalansom, jer ni vlade u Evropi nisu ranije reagovale. Imamo slučaj u Austriji i Njemačkoj gdje su provredna preduzeća koja su bili giganti otišli u stečaj, a kod nas Vlada želi pomoći svima koji su pogođeni. Iskrene čestitke Vladi FBiH - rekla je Hadžić-Bećirbašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.