open-navfaktor-logo
search
Nije bilo većine
Burno u gradu na Neretvi: Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara, Marić: Ja predlažem dnevni red...
Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara nije održana jer se vijećnici nisu mogli dogovoriti o tačkama dnevnog reda o kojima bi raspravljali. 
24.10.2023. u 12:12
get url
text
Gradsko vijeće Grada Mostara
Gradsko vijeće Grada Mostara

Na dnevnom redu pod brojem 9 trebao se naći Statut Grada Mostara, za koju je HRS-ov vijećnik Slaven Bevanda zatražio da se nađe pod rednim brojem 1. Njegov prijedlog je odbijen odlukom predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji je rekao da "on predlaže dnevni red".

Klub HRS-a je potom tražio petominutnu pauzu, a onda je zaključke sa vanredne sjednice Kluba Hrvata iznio HDZ-ov Vlatko Marinović. 

- Održali smo sjednicu Kluba Hrvata i s obzirom na nepripremljenost predsjednika Gradskog vijeća, kao i atmosferu na sjednici Gradskog vijeća, donijeli smo zajedničku odluku da glasamo kao protiv ili suzdržani za dnevni red današnje sjednice - rekao je Marinović.

Replicirao je Marić. 

- Prozvan sam da sam nepripremljen, onda je jasno da je to zbog gradonačelnika i Gradske uprave, a ne predsjednika gradskog vijeća. Vijećnici su dobili materijale na vrijeme, rasprava je tekla u skladu s poslovnikom i statutom Grada Mostara. Određene tačke nisu dobile dovoljno ruku da prođu, to nije prvi put da se događa na sjednicama. One po Poslovniku idu na narednu sjednicu. Nijedna od ovih tačaka koje su odbijene nisu ničiji nacionalni vitalni interes da se saziva Klub Hrvata, ali naravno po Poslovniku to imate pravo i ja poštujem - kazao je Marić, nakon čega je Klub Bošnjaka zatražio pauzu od 10 minuta.

Ispred Kluba Bošnjaka obratio se Zlatko Guzin (SDA).

- Održali smo Klub Bošnjaka i zauzeli stav da ne vidimo razlog za odbijanje dnevnog reda imajući u vidu da smo, prema Poslovniku, imali kolegij za ovu sjednicu Gradskog vijeća. Nijedna tačka nije od vitalnog značaja jer smo svi nepripremljeni za te tačke jer nismo dobili materijale. Apeliram da razmislimo je li ovo način za naš daljni rad i djelovanje u Gradskom vijeću - pojasnio je Guzin.

Za usvajanje današnjeg dnevnog reda bili su vijećnici SDA, Velibor Milivojević (SNSD), vijećnici SDP-a, Prve mostarske partije i Naša stranka, ukupno 15 ruku, što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice. Protiv su bili Republikanci (HRS) i dio HDZ-ovaca, dok je ostatak HDZ-ovaca bio suzdržan kao i samostalna vijećnica Boška Ćavar.

Nakon održanog kolegija, Marić je obavijestio vijećnike da je zaključak kako nisu u mogućnosti nastaviti sjednicu zbog neusvajanja dnevnog reda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.