open-navfaktor-logo
search
Usvojena inicijativa
Čajić za Faktor: Deponija preča od helikoptera, imamo bombu u srcu grada
Općinsko vijeće Novi Grad podržalo inicijativu vijećnika Samira Čajića, te će od Vlade i Skupštine KS zatražiti da novac planiran za helikopter usmjere na saniranje deponije "Smiljevići"
28.11.2019. u 16:04
get url
text

Vijeće sarajevske općine Novi Grad usvojilo je danas inicijativu općinskog vijećnika Samira Čajića (SBB) kojom će se od Skupštine i Vlade KS tražiti da se više od 27 miliona maraka, koliko je MUP Kantona sarajevo na čelu sa ministrom Admirom Katicom (NiP) planiralo za nabavku helikoptera, usmjeri u rješavanje problema deponije "Smiljevići".

Kako je nam je potvrdio općinski vijećnik Adnan Podžo (DF), inicijativu je podržala većina vijećnika, što je izazvalo diskusiju sa vijećnicima koji su bili protiv, te je uslijedilo i pojedinačno izjašnjavanje. 

- I nakon pojedinačnog izjašnjavanja, inicijativa je opet dobila većinski broj glasova za. Klub Demokratske fronte je podržao inicijativu vijećnika Čajića - kazao je Podžo za Faktor.

Kako saznajemo, vijećnici Naše stranke bili su suzdržani, dok su protiv bili vijećnici Naroda i pravde.

Vijećnik Samir Čajić nam je kazao da je inicijativu uputio kao zabrinuti građanin, bivši policajac i veteran, te da nije vođen bilo kakvim političkim motivima.

- Deponija Smiljevići je opasnost za cijeli kanton. Mi razmišljamo o nabavci nečega što je planirano za eventualne interventne situacije, a imamo ekološku bombu u srcu grada, koja je realna opasnost. Policija nam možda hoda u poderanim uniformama, a mi bismo nabavljali sofisticiranu opremu - kazao nam  je Čajić kojeg smo upitali za motiv njegove inicijative. 

Deponija Smiljevići  jedan je od gorućih problema u Kantonu Sarajevo, koja direktno ugrožava zdravlje građana, koji su zbog toga više puta protestvovali i blokirali dalji dovoz smeća na deponiju. Iako stručnjaci i građani već dugo upozoravaju na problem sarajevske deponije koju su okarekterizirali kao ekološku bombu, rješenje se još ne nazire i za sada je sve na nivou prijedloga.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Katica je danas saopćio da će "u cilju davanja cjelovite informacije u vezi s realizacijom projekta helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera, članovi Radne grupe za realizaciju ovog projekta i stručnjaci iz ove oblasti, upoznati javnost s onim što je do sada urađeno i šta se planira uraditi u narednom periodu".

To će, kako su najavili iz MUP-a iznijeti na press konferenciji o čijem vremenu i mjestu održavanja će javnost biti naknadno obaviještena.

- Na konferenciji za novinare javnosti će biti predočene pojedinosti u vezi s izborom i obukom kadrova helikopterske jedinice, kao i pretpostavljena financijska konstrukcija - navodi se u saopćenju MUP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.