open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Čamdžić: Primanja federalnih zastupnika trebaju biti javna, to su novci poreznih obveznika
U Parlamentu Federacije BiH od dva doma, samo Dom naroda na svojoj web stranici objavljuje iznos plaća, paušala, troškova za odvojeni život i prijevoz delegata. Ovaj dom redovno objavljuje i odgovore na delegatska pitanja. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH smo zatražili pojašnjenje zašto oni ne objavljuju javno primanja zastupnika.
11.10.2021. u 21:42
get url
text

O primanjima zastupnika po zahtjevu

- U skladu sa zaključcima Administrativne komisije Zastupničkog doma FBiH pitanje u vezi s primanjem zastupnika dostavljaju se isključivo po zahtjevu, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama - odgovori nam je Ivan Milićević, sekretar Zastupničkog doma FBiH.

Kaže da se zastupnička pitanja dostavljaju svim zastupnicima, i da se uredno objavljuju na platformi Moj parlament, ali i pojasnio zašto nisu odgovori na zastupnička pitanja dostupni javnosti.

- Redizajn službene web stranice Zastupničkog doma je u toku, u saradnji s OSCE-om, te nakon što bude finaliziran, svi podaci će se objavljivati i ažurirati. Trenutno na web stranici nemamo kapacitet za sveukupne akte (zastupnička pitanja, mišljenja Vlade itd.), osim za zakone u proceduri i poziva za sjednice Zastupničkog doma i radnih tijela koje redovno objavljujemo. Za novu web stranicu je urađen projekt ispred Stručne službe te odobren i finansijski podržan od OSCE-a - kazao nam je Milićević.

Razgovarali smo i sa Mirsadom Čamdžićem, zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH, koji smatra da se odgovori na zastupnička pitanja moraju objavljivati na web stranici ovog doma.

"Ne znam kako izgledaju pojedini ministri"

- Bilo je inicijativa u pravcu da se odgovori na zastupnička pitanja objavljuju na stranici Zastupničkog doma, kako to radi Dom naroda, što bi bilo logično. Nego, kada smo kod zastupničkih pitanja, vrlo često se događa da nam iz federalnih ministarstava nikad ne odgovore, ali i drugih institucija. Ja kao zastupnik ne znam kako izgledaju pojedini ministri jer ih nisam vidio da prisustvuju sjednicama Zastupničkog doma. Tako ne znam kako izgleda fedralni ministar trgovine Zlatan Vujanović, isto je i sa onim ministrom komunikacija, ne mogu mu se sjetiti imena (Denis Lasić, op. a.). Ne znam ni kako izgleda ona ministrica kulture Zora Dujmović - priča nam Čamdžić.

Prokomentirao je i neobjavljivanje primanja zastupnika na web stranici Zastupničkog doma FBiH.

- Ja sam za to da se naša primanja javno objavljuju jer to su novci poreznih obveznika i sasvim je legitimno da se to vidi - kazao nam je Čamdžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.