open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čampara i Čavalić bi podržali SDA-ove amndmane na Ustav FBiH: Demokratski standardi...
Kolegij Stranke demokratske akcije naveo je kako su spremn na formiranje nove strukture Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bez SDA, ali ukoliko "pravo većine" na kojem insistiraju stranke "Trojke" bude doneseno kroz usvajanje amandmana na Ustav FBiH.
29.03.2023. u 15:58
get url
text

VEZANI TEKST - SDA zahtijeva od Schmidta da kaže planira li nametnuti izmjene Ustava FBiH: Ukoliko posegne za ovim...

- SDA je spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u ovom ciklusu siguno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA – stoji u tačci Kolegija SDA.

Delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Aljoša Čampara za Faktor ističe kako navodno nije upoznat sa činjenicom da je to prijedlog SDA ili neke druge političke partije, no dodaje kako misli da je bilo sličnih prijedloga od nekih zastupnika.

- Logika parlamentarne demokratije svugdje na svjetu je da zastupnički dom/građanski bira, odnosno potvrđuje vladu. Naravno, neko mora predložiti vladu na način da postoji parlamentarna većina u zastupničkom domu. To su svjetski demokratski standardi i vrlo jasni i poznati u demokratskom svijetu – naveo je on.

Konkretno ovaj prijedlog kaže Čampara da bi podržao.

- Ali da mora biti i neko ko predlaže Vladu FBiH. Isto kao što je na državnom nivou to slučaj sa Vijećem ministara. Predsjedništvo predloži, a Zastupnički dom PSBiH usvoji – pojasnio je on.

I zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić naveo je kako bi podržao ovaj prijedlog.

- Ukoliko to podrazumijeva jačanje Zastupničkog doma FBiH svakako da bih taj prijedlog podržao i mislim da bi idealno bilo ukoliko se može napraviti neki domaći konsezus kao što je nedavno preporučio Christian Schmidt. Dakle, to bi bilo najbolje rješenje ukoliko bi imali neki konsenzus da prevaziđemo krizu uspostave vlasti gdje ipak smatram da bilo kakva većina, da li aktuelna, neka buduća, treba da ima pravo da formira vlast. To je sasvim normalno širom demokratskog svijeta - rekao je Čavalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.