open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Čampara: Moj brat Dubravko se povukao iz kandidature za sudiju Ustavnog suda FBiH
Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (NiP) koji je i aktuelni federalni ministar unutrašnjih posloda tokom gostovanja na N1 je izjavio kako se njegov brat Dubravko Čampara povlači iz kandidature za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, koji je bio na listi iz reda Ostalih.
26.10.2022. u 11:27
get url
text

Na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH koja je održana 19. oktobra, nakon što je imenovano troje sudija u Ustavni sud FBiH sa liste koju je Domu naroda FBiH predložio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, delegati su trebali da imenuju i četvrtog sudiju.

"Nema ga više u tome"

S obzirom na to da je na jednoj strani bilo delegata kojim nije bilo jasno na koji način da glasaju, te da bi četvrti sudija trebao biti Bošnjak, a na drugoj su bili delegati koji su smatrali da je sve jasno i da treba glasati, te da nema problema ako četvrti sudija bude iz reda ostalih, na kraju je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Doma naroda, pitanje nedostajućeg sudije Ustavnog suda FBiH nije riješeno

Sjednica bi trebala biti nastavljena do 2. novembra.

- Moj brat (Dubravko Čampara) nije četvrto ime za sudiju Ustavnog suda FBiH. On je odustao. Svakako neće da učestvuje u tome, nema ga više u tome - izjavio je Aljoša Čampara

Na pitanje da li je istina da su NiP i HDZ u nekom dogovoru strašno insistirali na tome da četvrti sudija bude Dubravko Čampara, Aljoša je rekao kako su to obične laži.

- Ma kao prvo, to su obične laži. Više ne znaju šta će od NiP-a i svaki put se insistira na tome da su oni u nekoj relaciji sa HDZ-om. Naravno da nismo. Vrlo je jednostavno provjeriti na posljednjoj sjednici, HDZ je htio da obori sve kandidate VSTV-a koji su bili, između ostalog i moj brat. Međutim, moj brat je odustao, neće više da učestvuje u tim političkim igrama iako je najbolje ocijenjeni kandidat - rekao je Aljoša Čampara.

Osvrnuo se i na pitanje da li su oni iz NiP-a sjedili poslije izbora sa HDZ-om, odgovorivši da nisu.

Vratio se na bratovo povlačenje iz kandidature za sudiju Ustavnog suda FBiH.

"Meni je drago da ostaje u Tužilaštvu BiH"

- Problem je što se izjasnio da je iz reda ostalih, što se izjasnio da je Bosnac i Hercegovac. Ustavni sud FBiH se sastoji od devet sudija i to po dva najmanje iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz ostalih - rekao je on i dodao kako se ne bi narušio balans Ustavnog suda FBiH ako bi bio izabran još jedan sudija iz reda ostalih.

- To je njegova odluka da se povlači, a i meni je drago da ostaje u Tužilaštvu BiH. Ustavni sud je institucija za, tako da kažem, starije ljude - kazao je Čampara.

Razgovarali smo sa Izmirom Hadžiavdićem, sekretarom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, o tome ko treba obavijestiti delegate da je Dubravko Čampara odustao od kandidatire za člana Ustavnog suda FBiH.

- Delegati bi trebali zvanično biti obaviješteni o odustajanju od kandidature Dubravka Čampare jednim pismom koje bi trebalo da bude upućeno, prema mom mišljenju, na adresu predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića - kazao nam je Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.