open-navfaktor-logo
search
Odgovorio Rošiću
Čampara: Nema te pozicije zbog koje bih izdao svoj bošnjački narod i državu BiH
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara reagovao je na današnju izjavu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Huseina Rošića, a koja se odnosi na imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP).
24.02.2021. u 19:57
get url
text

VEZANI TEKST - Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

Rošić je, između ostalog, izjavio kako je nedopustiv pokušaj Čampare da omogući imenovanje HDZ-ovog kandidata Zorana Galića na poziciju direktora Federalne uprave policije, kazavši da želeći da zadrži svoju fotelju trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

Čampara ističe da bi zastupnik Husein Rošić, prije nego se upusti u komentarisanje tema iz oblasti unutrašnjih poslova, trebao  steći bar minimum znanja o sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

- Da kojim slučajem posjeduje elementarno znanje, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH znao bi da je članom 51. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH određeno da Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH raspisuje i provodi javni konkurs za imenovanje direktora FUP-a te vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor direktora policije Vladi Federacije BiH, koju dostavlja posredstvom federalnog ministra unutrašnjih poslova. Zastupnik Rošić ne zna, a trebao bi znati da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH kompletnu konkursnu proceduru, što uključuje i bodovanje prijavljenih kandidata na javnom konkursu, vrši Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova - ističe Čampara u svom reagiranju.

Kako dodaje, Nezavisni odbor, koji je na javnom konkursu za izbor direktora FUP-a najboljim kandidatom ocijenio Zorana Galića, izabrao je Parlament Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova.

- Zastupnika SDA podsjećam da je trenutni saziv Nezavisnog odbora, dakle tijela koje je utvrdilo listu kandidata za direktora FUP-a, izabran glasovima zastupnika SDA i HDZ BiH. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH za postupak razrješenja Nezavisnog odbora nadležan je Parlament FBiH. Ukoliko zastupnik Rošić smatra da je Nezavisni odbor, koji legitimitet crpi iz volje zastupnika SDA i HDZ-a BiH, prekršio zakon dajući najveće ocjene kandidatu Zoranu Galiću, onda predlažem zastupniku Rošiću da pokrene pitanje smjene članova Nezavisnog odbora - ističe Čampara.

Čampara, također, navodi da je upravo Nezavisni odbor, kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, dostavio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova urgenciju da se pokrene procedura imenovanja direktora FUP-a. Zbog čega je u ovom momentu tj. prije desetak dana dostavljena urgencija, kako ističe, pitanje je za članove Nezavisnog odbora, a ne za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

- Pošto očito postoji šum u komunikaciji između funkcionera SDA, zastupniku Rošiću preporučujem da stupi u kontakt s premijerom Federacije BiH, a koji traži od federalnog ministra unutrašnjih poslova tj. od mene da za dnevni red pripremim tačku koja se odnosi na imenovanje direktora FUP-a. S obzirom na to da zastupnik Rošić u svojoj izjavi iznosi teze o trgovanju sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda, zastupnika SDA želim podsjetiti na nekoliko činjenica. Glasovima ministara SDA u Vijeću ministara BiH Zoran Galić izabran je za direktora Granične policije BiH. Trenutni ministar sigurnosti BiH je Selmo Cikotić iz SDA, a prema Zakonu o Graničnoj policiji BiH direktor Granične policije BiH za svoj rad odgovoran je direktno ministru sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH. Glasovima ministara iz reda SDA na sjednici Vijeća ministara BiH za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izabran je Darko Ćulum koji se dovodi u vezu sa SNSD-om - kaže Čampara.

Ističe kako ne želi da izlazi iz konteksta sigurnosnog sistema, ali da i to može. 

- Ukoliko zastupnik Rošić insistira, možemo  razgovarati i na temu direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, NATO integracija, nepostojanja nikakvog utjecaja Bošnjaka na procese u finansijama, pravdi, ekonomiji, infrastrukturi, kulturi, sportu i zdravstvu u Vijeću ministara BiH, isporučivanju kontrolnog mehanizma za blokadu državnih institucija SNSD-u i HDZ-u, ali i o tome ko je pristao i iz kojih razloga na paritet u direktorskim pozicijama, tj. na model dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina umjesto tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, a u skladu s popisom stanovništva. Rošiću, na kraju upamti i ovo, upamti i prenesi onima koji ti pišu izjave i daju naređenja: Nema te pozicije i toga uvjeta koji bi mene natjerao po cijenu života da izdam interese svog bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Ovo dobro zapamti i prenesi nalogodavcima - naveo je  federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čamparau svom reagiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.