open-navfaktor-logo
search
Trebali razmisliti
Čampara objašnjavao zašto nije trebalo izbaciti SBiH iz vlasti u KS, voditelj pitao je l' se to distancira od "Trojke"
Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, tokom gostovanja u jutarnjem programu BHRT-a kazao je da i nije baš zadovoljan radom aktualne Vlade KS koja je jučer razriješena na sjednici Skupštine KS, nakon što je premijer Nihad Uk (Naša stranka) dao ostavku.
26.10.2023. u 13:35
get url
text

- U odnosu na prethodnu vladu ne može se to porediti. Jesu li oni imali nekih problema u parlamentarnoj većini, moguće, ali njihovi rezultati su mršavi u ovih šest-sedam mjeseci - kazao je Čampara dodavši da "bi volio da su se više posvetili nekim kapitalnim projektima i imali bolje rezultate", te da očekuje od buduće vlade da "puno bolje radi, da budu agilniji i da imaju puno više projekata poput sarajevske pruge".

Govoreći o problemima parlamentarne većine kazao je kako od samog početka to nije funkcioniralo na najbolji način.

- Imam osjećaj da je neko jedva čekao tu novu parlamentarnu većinu. Osjetio sam da je bilo nekih antagonizama, da su se neke emocije unosile od ulaska Stranke za BiH - kazao je Čampara dodavši da "ne bi govorio o imenima, jer nema potrebe, jer je vidljivo to bilo od samog početka.

Rekao je da "ne treba unositi emocije i treba racionalno razmišljati".

- Oni ("Trojka") su sada odlučili da krenu dalje bez Stranke za BiH, ali bojim se da to nije politički opravdan potez, iako je Stranka za BiH zaslužila neke stvari - kazao je Čampara.

Dodao je da je "najmanje trebalo razmisliti" o izbacivanju Stranke za BiH iz većine u KS.

- Mislim da je "Trojka" trebala povećavati svoj koalicioni kapacitet, a vi sada imate situaciju kada je ona izbačena iz Kantona, vi je jednostavno gurate u opoziciju SDA i DF koji su čvrsto vezani. Evo, naprimjer, već imate tu situaciju u Starom Gradu gdje je Stranka za BiH podržala kandidata iz SDA - kazao je Čampara dodavši da je "trebalo ići hladne glave".

Voditelj Zvonko Komšić u jednom trenutku je primijetio da Čampara sve vrijeme govori "oni su", "Trojka je", kao da se distancira od "Trojke", na što je Čampara kazao:

- Ma ne distanciram se, nego nisam u organima i nisam u pregovaračkim toimovima, to je jedini razlog. 

Komentirajući dodjeljivanje sredstava iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića udruženjima u RS-u na čijem su čelu članovi NiP-a, Čampara je kazao kako "ne zna detalje, ali da lično smatra, poznavajući Okerića, da on nikako ne bi ušao u neku sferu nezakonitog djelovanja i dodjeljivanja sredstava ili pogodavanja nekome".

- Većina tih povratnika je vezana na neki način za stranke na terenu jer njih ne živi puno tamo... Po zakonu je sigurno postupio. Mislim da će on prije svega insistirati da će kroz izvještaje koji će dolaziti o utrošku sredstava, da će se tačno vidjeti gdje je svaka marka otišla i da je to najbolji odgovor i najbolja radnja koju može poduzeti Okerić - kazao je.

Čampara je govorio i o situaciji unutar same stranke iz koje dolazi. Upitan o postojanju određenih struja u NiP-u, kazao je:

- Pa moguće je da ima tih struja, i ja sam osjetio. Ja vam moram reći da ja ne pripadam nijednoj, ja radim po svojoj savjesti, nisam pripadnik nikakvih struja niti želim biti.

Na pitanje voditelja da li jednu struju predvodi Kemal Ademović, a drugu Elmedin Konaković sa Denisom Zvizdićem, rekao je:

- Pa moguće je, ne znam da je baš ta podjela... Konaković je predsjednik stranke i on po logici stvari ne bi trebao biti... Ne znam, ima tih priča, ima tih situacija, pa u svakoj stranci imate određene neke struje, neko je vezan više za nekoga, nekoga za nekoga drugog...

Upitan da kao bivši minsitar unutrašnjih poslova FBiH prokomentira navode italijanskih medija o postojanju navodnih terorističkih ćelija u BiH, Čampara je kazao "da su to dezinformacije, da smatra da to čak dolazi od pojedinih ljudi zlonamjernih, nekad i iz nekih nama susjednih zemalja".

- Mi smo dokazali i kroz naš sigurnosni sistem da smo jako dobar partner sa svim partnerskim agencijama, od SAD-a do evropskih zemalja. Dobro bi bilo da upru prstom gdje se to vidi. U posljednje vrijeme mi nismo imali, hvala Bogu, nikakav teroristički akt. Naše agencije nemaju takvih informacija - kazao je. 

Za svog nasljednika Ramu Isaka kazao je kako misli da on "radi dobar posao i da je posvećen".

- On je bivši policajac i mislim da će sve uraditi i pokušava raditi da položaj policijskih službenika učini boljim i kroz budžet i kroz nabavku opreme, barem mi to tako djeluje - kazao je Čampara.

Kompletno gostovanje pogledajte u video ispod: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.