open-navfaktor-logo
search
Izmjene Pravilnika
Čampara pripremio sistematizaciju u FMUP-u, šta mogu raditi oni sa fakultetom za sport, kriminalisti...
Dok zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić već tri mjeseca čeka da mu federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovori na nekoliko zastupničkih pitanja o zapošljavanju u FMUP-u, Čampara je u Vladu Federacije uputio izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Tačnije, sistematizaciji radnih mjesta.
12.01.2022. u 17:44
get url
text

Pitanja zastupnika Zildžića su se odnosila na zapošljavanje u kabinetu ministra Čampare u posljednje dvije godine, a sve zbog informacija da neki od uposlenika u kabinetu pišu i za pojedine medije, tačnije portale. Pitanja su se odnosila i na korištenje službenog vozila, pređenu kilometražu, putne naloge...

VEZANI TEKST - Zildžić: Čampara mi nije odgovorio na pitanja o zapošljavanju u kabinetu, morat ću mu ih ponoviti

Potrebna ozbiljna analiza, a ne administrativna sistematizacija 

- Što se tiče sistematizacije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, načuo sam da se sprema. Postavlja se pitanje šta je Čampara radio u posljednjih šest godina kada je riječ o sistematizaciji, kako u Ministarstvu, tako i u Federalnoj upravi policije. Još od one priče o rezervnom sastavu policije, nepopunjenosti Ministarstva. Bilo je potrebno ući u neku ozbiljnu analizu i uraditi novu sistematizaciju radnih mjesta, a ne ovu administrativnu kojom vjerovatno želi nagraditi neke svoje ljude koji rade za njega poslove koji nisu poslovi iz djelokruga rada Ministarstva, a još manje poslovi za državu - govori nam Zildžić.

Dodaje kako ga predložena sistematizacija u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova neće spriječiti da na svakoj naredoj sjednici ponavlja pitanja za ministra Aljošu Čamparu, sve dok mu ne odgovori.

U Prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje je Čampara predložio Federalnoj vladi, a Faktor imao uvid, između ostalog, stoji da se briše radno mjesto stručni saradnik-lektor za bosanski jezik, a radno mjesto stručni saradnik-prevodilac mijenja u stručni saradnik za analitičke poslove iz oblasti međunarodne saradnje, za što je potrebna diploma obrazovanja pravne ili upravne struke, ili ekonomski fakultet, ili drugi fakultet društvenog smjera, poznavanje engleskog jezika, jedna godina staža, poznavanje rada na računaru.

Za imovinsko-pravne poslove može i kriminalistika 

Recimo za stručnog saradnika za analitičke i statističke poslove za specijalno fizičko obrazovanje, potrebno je visoko obrazovanje iz pravne ili upravne struke. Ili fakultet kriminalističkih nauka ili fakultet sporta i tjelesnog odgoja, poznavanje rada na računaru, jedna godina iskustva, položen stručni ispit.

Stručni saradnik za analitičke poslove iz oblasti imovinsko-pravnih poslova može imati i završenu kriminalistiku!? 

Također, malo je nelogično da se izmjenama i dopunama Pravilnika omogućava da stručni saradnik za analitičke poslove iz oblasti radnih odnosa može biti i osoba sa fakultetom kriminalističkih nauka. 

I za stručnog saradnika za analitičke poslove iz oblasti interne revizije može osoba sa ekonomskim fakultetom, pravne struke ili kriminalističkim naukama.

U obrazloženju se navodi da predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika nije povećan ukupan broj izvršilaca koji je utvrđen važećim Pravilnikom koji iznosi 219 izvršilaca.

Brisan lektor za bosanski jezik 

- Došlo je do promjene u strukturi izvršilaca, odnosno, smanjen je ukupni broj namještenika sa 121 na 110, te je povećan ukupni broj ostalih državnih službenika sa izvršilaca na 109. Sistematizacija novih radnih mjesta sa pozicijom radnog mjesta "stručnog saradnika" utvrđena ovim pravilnikom pratila je smanjenje broja izvršilaca na pozicijama radnog mjesta samostalnog referenta i višeg referenta. U kabinetu ministra radno mjesto stručni saradnik-lektor za bosanski jezik je brisano iz razloga što se kroz sistematizaciju radnih mjesta ne može osigurati radno mjesto lektor za hrvatski jezik i lektor za bosanski jezik, koji su službeni jezici u Federaciji BiH - navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.