open-navfaktor-logo
search
"Ne znači ništa"
Čampara smatra da postrojavanje Žandarmerije u RS-u služi u dnevno-političke svrhe
Mislim da to u okviru samog MUP-a RS suštinski ne znači ništa, osim što može značiti podgrijavanje neke atmofere, narušavanje međuljudskih odnosa, stvaranje straha kod povratnika, dakle sve ono što ne treba građanima Bosne i Hercegovine, rekao je Aljoša Čampara 
24.09.2019. u 12:35
get url
text

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kometirao je u Sarajevu današnje postrojavanje nove policijske jedinice, Žandarmerije, u bh. entitetu RS. Čampara smatra da "postrojavanje u suštini ne znači ništa".

- Mi iz Federacije ćemo uvijek imati odgovor za bilo koji vid narušavnja balansa policijskih struktura, ali ja mislim realno gledajući da je postrojavanje Žandarmerije pokušaj izlaza iz one situacije koju je sam sebi RS napravio, odnosno, njihovo Ministarstvo unutrašnjih poslova sa pokušajem da formiraju rezervni sastav koji je apsolutno ostao bezuspješan. Vidjeli ste i reakcije domaće javnosti, a prije svega međunarodne zajednice i ljudi koji su odgovorni za mir, prije svega za Dejtonski mirovni sporazum. Ja mislim da je ovo nevješt pokušaj izlaska iz te situacije u koju su sami upali i pokušaj da to na neki način predstave svom biračkom tijelu: "Evo nemamo rezervni sastav policije, pa ćemo pokušati sa uvođenjem žandarmerije" - rekao je Čampara i dodao:

- Mislim da to u okviru samog MUP-a RS-a suštinski ne znači ništa, osim što može značiti podgrijavanje neke atmofere, narušavanje međuljudskih odnosa, stvaranje straha kod povratnika, dakle sve ono što ne treba građanima Bosne i Hercegovine, umjesto da se takmičimo i radimo na borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, kojeg ima mnogo u BiH. Dakle, još jedan u nizu pokušaja korištenja situacije u dnevno-političke svrhe. Mi ćemo vidjeti u narednom periodu, znam i da su neke ambasade u BiH tražile dodatna pojašnjenja od Ministarstva unutrašnjih poslova o Žandarmeriji - rekao je Čampara.

VEZANI TEKSTOVI:

Ahatović o formiranju žandarmerije u RS-u: Cilj je isti kao i sa rezervnim sastavom, to je vojna formacija

Salkić: Formiranje žandarmerije opasnije je od rezervnog sastava policije RS-a

MUP RS-a povlači rezervni sastav policije, a uvodi Žandarmeriju

Iz Ambasade SAD-a za Faktor: Od MUP-a RS tražimo dodatne informacije o žandarmeriji

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.