open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Čamparin glas presudio: Prihvaćen izvještaj Nezavisnog odbora, pa izglasali smjenu
Nakon ponovljenog glasanja usvojen je Izvještaju o radu Nezavisnog odbora za period septembar 2019. godine - februar 2020. oko kojeg su se raspravljali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.
19.05.2020. u 15:58
get url
text

Za ovaj Izvještaj glasali su zastupnici opozicije, a glas zastupnika Aljoše Čampare je presudio.

VEZANI TEKST - Burno na Skupštini zbog izvještaja Nezavisnog odbora, problemi sa konekcijom i glasanjem

 

Podsjećamo, tokom izvještajnog perioda Nezavisni odbor je realizirao planirane programske aktivnosti, osim donošenja prijedloga ocjene rada policijskog komesara.

- Naime, za donošenje prijedloga ocjene o radu policijskog komesara nije dovoljna prosta većina, nego je potrebno da za istu, zadovoljava ili nezadovoljava bude pet od sedam članova Nezavisnog odbora. Nezavisni odbor u izvještajnom periodu nije imao kvorum potreban za donošenje navedene ocjene – navedeno je u izvještaju.

Činjenica da komesar nije ocijenjen i njihovo neslaganje oko smjene članova Nezavisnog odbora, posvađalo je zastupnike.

 

VEZANI TEKST - Policijski komesar KS Nusret Selimović na "ubrzane" javne nabavke potrošio više od 50.000 KM

 

Zastupnici su podržali inicijativu zastupnice Jasmine Biščević-Tokić koja je tražila da se smijeni Nezavisni odbor jer, kako je kazala, nisu obavljali svoj posao u skladu sa Zakonom i Poslovnikom.

Zastupnici su podržali i inicijativu zastupnika Elvedina Okerića za utvrđivanje odgovornosti članova Nezavisnog odbora koji su eventualno postupili suprotno Zakonu i Poslovinku o radu Nezavisnog odbora.

Dakle, preispitat će se rad i eventualni propusti u radu svakog od članova Nezavisnog odbora i razlozi za njihovu smjenu.

Inače, Nezavisni odbor je zadužen za praćenje i ocjenjivanje rada policijskog komesara Uprave policije Kantona Sarajevo, trenutno je to Nusret Selimović, koji je imenovan u vrijeme bivše "šestorke". I prije nego je Selimović imenovan u javnosti je već vilo poznato da je on favorit Elmedina Konakovića za tu poziciju, što ni jedan ni drugi nikada nisu demantovali. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.