open-navfaktor-logo
search
CIK na potezu
Čamparini i Zvizdićevi izborni plakati na nedozvoljenim mjestima, kazne od 3.000 do 30.000 KM
Narod i pravda, stranka na čijem je čelu Elmedin Konaković, nastavlja nedozvoljeno plaketiranje u Sarajevu pred Opće izbore 2022.
16.09.2022. u 16:04
get url
text

VEZANI TEKST - Stanarka zvala policiju zbog bilborda: Ne želim gledati NiP-ove političke uhljebe na zgradi u kojoj stanujem!

U nekoliko sarajevskih ulica, uglavnom na području Centra, na bandere i stubove ulične rasvjete postavljeni su izborni plakati NiP-ovaca. Radi se uglavnom o naseljima i ulicama Kobilja Glava, Stara kaldrma, Šip, Alipašina ulica, Dejzina Bikića... 

Ranije je već zbog plaketiranja na jednoj zgradi na Ilidži stanarka zvala policiju i tražila da se bilbord na kojem su bili Denis Zvizdić i Adnan Delić uklone sa zgrade. Kako je izjavila Faktoru, ne postoji saglasnost etažnih vlasnika za postavljanje tog bilborda. 

Zanimljivo, na plakatima u ovim naseljima na području Centra su NiP-ovci i rođaci Aljoša Čampara i Denis Zvizdić, premda se radi o izbornoj bazi NiP-ovca Kemala Ademovića.

 

Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izmjenama koje je nametnuo OHR, zabranjeno je plaketiranje na mjestima koja nisu predviđena za to, a tu spadaju i ova mjesta na kojima su plakati Čampare i Zvizdića. 

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM do 30.000 kaznit će se za povredu politički subjekt, ako:

- postavi oglas, plakat ili poster, odnosno napiše svoje ime ili slogan koji je u vezi sa izbornom kampanjom, u ili na zgradi u kojoj je smješten organ vlasti bilo na kojem nivou, javno preduzeće, javna ustanova ili mjesna zajednica, ili na vjerskom objektu, na javnom putu ili javnoj površini, osim na mjestu predviđenom za plaketiranje i oglašavanje;

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.