open-navfaktor-logo
search
Poraz bh. pravosuđa
Capitol Hill bliži od Aneksa: Gdje su zalutale informacije o Špirićevom kriminalu?
Američki državni sekretar Mike Pompeo, sumnjičav kakav jeste, nije povjerovao u donacije prijatelja i milionske tiraže knjiga, koji su bili dovoljno uvjerljivi domaćim istražiteljima.
12.09.2018. u 22:00
get url
text

Informacije o korupciji i ometanju javnih procesa, sa Nikolom Špirićem kao glavnim akterom, doputovale su do Washingtona, ali nisu do sarajevskog naselja Aneks, odnosno prostorija Tužilaštva BiH. Zagubile su se, kažu jedni, negdje kod Živinica, dok drugi tvrde da su ih posljednji put vidjeli u Banjoj Luci.

Već godinama informacije koje govore o Špirićevoj korupciji i zloupotrebi položaja pokušavaju pronaći put do Tužilaštva i Suda BiH, ali bez uspjeha. Mnogo im je, čini se, bilo lakše preći cijelu Evropu, zatim Atlantik i popeti se na Capitol Hill do američkog državnog sekretara Mikea Pompea. A Pompeo, sumnjičav kakav jeste, nije povjerovao u donacije prijatelja i milionske tiraže knjiga, koji su bili dovoljno uvjerljivi domaćim istražiteljima.

Ono što nije uspjelo ustanoviti Tužilaštvo BiH, ustanovila je odlazeća ili dolazeća američka administracija, zabranivši Nikoli Špiriću i njegovoj porodici ulazak u SAD. Zanimljivo je da je američka administracija uspjela ustanoviti i antidejtonsko i protivustavno djelovanje Špirićevog stranačkog šefa Milorada Dodika, a ponovo je puno manje sreće u tome imalo Tužilaštvo BiH. Ta institucija, sa Gordanom Tadić na čelu, nije uspjela dokazati da je Dodik organizirao neustavni referendum u entitetu RS, iako se potrudio da transparentno da do znanja kako je on glavna i odgovorna osoba za njegovu provedbu. Umjesto sankcioniranja, Tužilaštvo BiH je pravosudnim vratolomijama uspjelo obesmisliti optužnicu za protivustavno djelovanje i to ne samo protiv Dodika, već i protiv nižerangiranih zvaničnika iz entiteta RS.

Nije poznato da li je Tužilaštvo BiH u predmetu "Referendum" zatražilo međunarodnu pomoć, ali jesu u slučaju prijetnji člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića, koji je preko svog Twitter profila zaprijetio Bošnjacima novim genocidom.

Partijski činovnici nisu donja granica protekcije Tužilaštva BiH. Svoj posao nemaju namjeru raditi ni kada su vozači političkim strankama bliskih funkcionera u pitanju.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH je još u februaru ove godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv Dragana Savića, vozača bivšeg zamjenika direktora te Agencije Riste Zarića, jer je utvrđeno da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne.

Upit kojim smo tražili informacije o sudbini tog izvještaja smo Tužilaštvu BiH poslali još prošlog mjeseca. U međuvremenu smo i usmenim putem podsjetili na dostavljeni upit. Međutim, odgovor nismo dobili, a izvještaj, očigledno, kupi prašinu u jednoj od tužilačkih ladica.

Savić je, podsjećanja radi, iz OSA-e BiH iznio dokument "Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora", sačinjen u okviru operacije "Ušće", koja je za cilj imala sprječavanje djelovanja srbijanskih obavještajaca na teritoriju BiH. Tim je dokumentom mahao potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, inače rođak Nikole Špirića, nastojeći od toga napraviti medijsku aferu o navodnom prisluškivanju srbijanskih zvaničnika, a s ciljem diskreditiranja OSA-e BiH.

Istragom je ustanovljeno kako nezakonitog prisluškivanja nije bilo, ali se tadašnji predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nikola Špirić potrudio da se njome ne okonča priča oko "Ušća". Falsificirao je dokument Komisije i dostavio ga OSA-i bez znanja većine svojih kolega, što je rezultiralo njegovom smjenom. U Špirićevu odbranu su stale njegove kolege iz SNSD-a, zatim HDZ-a BiH, ali i SBB-a, čiji je šef Fahrudin Radončić upregnuo sve svoje medije kako bi odbranio novog junaka američke "crne liste". Na pitanje Faktora da li su zaključci falsificirani, Radončić je odbio odgovoriti, dok ga je istovremeno sa stranica Dnevnog avaza i preko svojih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH srčano branio.

Nepostojanje vladavine prava ključna je prepreka progresu BiH, a Tužilaštvo BiH se protežiranjem stranačkih šefova, njihovih saradnika, pa čak i vozača, trudi zadržati tu prepreku nepremostivom. S druge strane, isti ti stranački šefovi preko sebi odanih kadrova u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) raspoređuju odgovarajuće tužioce i sudije, ili njihovu naklonost kupuju zapošljavanjem članova porodica. Rezultat je isti, a to je da Tužilaštvo BiH nabija statistiku predmetima koji se odnose na rezani duhan ili neovlašteno kopitanje, dok korupcija koja razara društvo ostaje nekažnjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.