open-navfaktor-logo
search
Zbog javnih istupa
Ćatić o discipliniranju sindikalaca i policajaca: MUP KS nije vlasništvo komesara, ni ministra
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo pokrenulo disciplinski postupak protiv predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Viktora Ćatića, zbog kako navode, dvije teže povrede službene dužnosti. Disciplinski postupak pokrenut je i protiv policajaca Amira Bašića.
29.11.2022. u 13:47
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat se oglasio o Katici: Ministrova opomena za sve one u policiji koji ukazuju na probleme

U obavještenju koje je Viktor Ćatić jutros dobio, navodi se da je Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde MUP-a Kantona Sarajevo utvrdilo postojanje osnova sumnje da je Ćatić počinio dvije teže povrede službene dužnosti, a koje se odnose na "vršenje aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima policijskog organa ili bez prethodnog odobrenja policijskog komesara, uključujući prisustvo na skupovima političkih stranaka ili drugim političkim skupovima u policijskoj uniformi, osim ukoliko je na dužnosti, te davanja javne izjave ili na drugi način javno komentarisanje rada policijskog organa bez odobrenja policijskog komesara" i "ponašanje koje narušava ugled policijskog organa".

VEZANI TEKST - Policajac i sindikalac se žalili na loše uvjete rada, MUP KS ih sad kažnjava disciplinskim postupkom

- Prvo, ja nikada nisam nastupao na skupovima političkih stranaka. Ja sam apsolutno apolitičan, ja sam policijski službenik, ali sam zakonski zastupnik Udruženja policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS i u skladu sa međunarodnim pravom imam pravo istupa i javnog komentarisanja rada, odnosno ukazivanja na nepravilnosti rada organa u kojem sam zaposlen i imam pravo svim metodama zakonitog sindikalnog pritiska da utječemo na poslodavce da bi se poboljšao radno-pravni, socio-ekonomski status uposlenika - kaže Viktor Ćatić, predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, te dodaje:

- Ako je ovo način pokušavanja policijskog organa disciplinovanja jednog sindikalnog aktiviste na ovaj način - da meni treba saglasnost policijskog komesara da bih ja istupao u javnost kao rukovodilac Sindikata, gdje u skladu sa odredbama kojima je pravna regulativa dozvolila i pojasnila način istupanja rukovodnih aktivista Sindikata, onda ja ne znam gdje idemo mi kao društvo, kao sistem. Znači, policijski komesar se stavlja u jednog apsolutnog autokratu, vladara koji smatra da je iznad zakona. Ja mu poručujem da ja vjerujem u pravni sistem i da će on ako Bog da odgovarati za ove stvari koje čini meni kao aktivisti i svim ostalim članovima Sindikata i svim ostalim uposlenicima, pokušavajući da ih disciplinuje - poručuje Ćatić.

VEZANI TEKST - U MUP-u KS ispitivali sindikalca Ćatića da li je "spominjao rad organa vlasti u negativnom kontekstu"

Međutim, Ćatić ističe da će svim sindikalnim sredstvima i sindikalnom borbom spriječiti ovakav način rada policijskog komesara i Uprave policije.

- Nećemo ostati imuni na ovu činjenicu i dalje ćemo obznanjivati, naručito nezakonitosti u radu policijskog organa i policijskog komesara koji rukovodi ovim organom, koji je trebao biti u penziji prije par mjeseci, koji je desetke policijskih službenika penzionisao na način na koji on ne želi u penziju, on na taj način pokušava da svojim nezakonitim penzionerskim odlukama disciplinuje i mene. Ja dokle god radim u skladu sa zakonom, sa pozitivnim pravnim normama, ja ću i istupati u javnost i govoriti o nedaćama koje pogađaju sve uposlenike, posebno policijske službenike na terenu i šalterske radnika koji rade u administraciji - objašnjava predsjedik Sindikata.

S obzirom na činjenicu da je protiv Ćatića, kao i protiv policajca Amira Bašića, pokrenut disciplinski postupak jer su u javnosti govorili o tome da policijski službenici godinama rade u jednoj policijskoj uniformi, da nisu dobili obuću te da su objekti u kojima rade neuvjetni, Ćatić ističe da je spreman odgovarati, ali da će se boriti za pravnu državu, koju neće narušiti "bahatost jednog policijskog komesara, ministra uz njega i svih ostalih koji smatraju da je ovo njihovo privatno vlasništvo". 

- Ići ćemo radikalnijim metodama u skladu sa donesenim odlukama Upravnog odbora - poručio je Ćatić.

Ova disciplinska prijava protokolarno ide disciplinskom tužiocu, koji ukoliko donese odluku o pokretanju postupka, onda će Ćatić ići pred disciplinsku komisiju gdje će odgovarati za ono što mu se stavlja na teret. Međutim, Ćatić naglašava da će "ići u borbu do kraja sa svim dozvoljenim sredstvima jer ovo je pritisak na rad".

- Mi nismo nikakva odmetnuta grupa, kako nas pokušava i ministar prikazati u javnosti. Mi smo kao i drugi sindikat koji obitava dugo godina u MUP-u KS. Nikad niko nije iz redova tog sindikata pozvan na odgovornost zbog javnog istupanja. Vjerovatno oni imaju od policijskog komesara dozvolu, možda se dogovaraju zajedno negdje na sijelima pa onda oni mogu da istupaju, a da ne odgovaraju za to - kazao je Ćatić te objašnjava koji su mu dalji koraci:

VEZANI TEKST - MUP KS proganja policajce koji se javno žale da u istim uniformama i obući rade sedam godina!

- Disciplinska neka ide svojim tokom, a mi, odnosno Upravni odbor, ćemo odlučiti o daljim koracima koji će vrlo vjerovatno biti radikalniji, ali ćemo ići i sa obznanjivanjema daljih nezakonitih radnji u Upravi policije.

Uprava policije i MUP KS umjesto da se bore sa evidentnim kriminalom, koji pritišće kompletnu Upravu policije MUP-a KS sa svojim neznanjem i nestručnošću u radu, oni se bore sa jednim Viktorom Ćatićem, sindikalnim aktivistom, koji ukazuje i koji pokušava da popravi dignitet svih članova i svih uposlenika, da se osjećaju policajcima, a ne prosjacima. Odnosno, da im se omogući sve ono što im treba u njihovim materijalno-tehničkim sredstvima koja su im zakonom trebala biti osigurana, a koju godinama nemaju zbog neznanja - naglašava predsjednik Sindikata.

On dodaje da niko nije i ne odgovara za 800.000 KM utrošenih za kupovinu pancira, koji su beskorisni, koje ne može niko koristiti od policisjkih službenika jer nisu usklađeni sa normativima. Ćatić ponavlja da neće dozvoliti pravljenje "aparthejda od Uprave policije i MUP-a KS", naglašavajući da "ovo nije vlasništvo ni policijskog komesara, ni ministra, ni uskog kruga ljudi oko njih".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.