open-navfaktor-logo
search
Rukovodstva parlamenata
Čaušević: Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH i formalno svedeni na manjinu
Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine, komentirao je izbor rukovodstva u parlamentima na nivou države i Federacije BiH, gdje su obje rukovodeće pozicije iz reda Bošnjaka pripale Narodu i pravdi (NiP).
18.01.2023. u 13:03
get url
text

- NiP do sada ima izabrana dva svoja člana u rukovodstvima parlamenata, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. Oba kandidata su izabrani u ime Bošnjaka, a nisu imali većinu u klubovima Bošnjaka, odnosno izabrani su zahvaljujući glasovima Srba, Hrvata i ostalih. Za razliku od drugih članova rukovodstva, Srba i Hrvata, koji su izabrani voljom većine unutar klubova naroda iz kojih dolaze - navodi Čaušević.

Zastupnik SDA ističe da su na ovaj način "Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini i formalno svedeni na manjinu".

- Može biti izabran Bošnjak iako nema većinu među Bošnjacima i to je prihvatljivo Srbima, Hrvatima, ostalim, visokom predstavniku... Šta bi sa legitimnim predstavljanjem? Zaključak: ujedinjeni Srbi i Hrvati, potpomognuti nekolicinom Bošnjaka, izabrali su Bošnjacima predstavnike u zakonodavnoj vlasti na nivo države i Federacije. Cijena ove političke trgovine će biti visoka i na štetu države Bosne i Hercegovine. Cilj opravdava sredstvo - zaključio je Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.