open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik SDA
Čaušević: Konaković će zbog svoje ministarske fotelje Bošnjake od većine svesti na političku manjinu
Jedino za šta se predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković borio jeste njegova ministarska fotelja, a troškove borbe za tu fotelju je fakturisao Bošnjacima, čiju je političku volju sveo na historijski minimum i daleko ispod jedne trećine utjecaja, izjavio je zastupnik Stranke demokratkse akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Heregovine Midhat Čaušević.
05.02.2023. u 17:21
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Nevjerovatno šta je sve "Trojka" progutala, OHR se ponaša demohrišćanski, a kaubojski maniri neće proći

U saopćenju za javnost podsjeća da u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nema Bošnjaka, naglašavajući da su predstavnici "NIP-ovih Bošnjaka" u rukovodstvima Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH izabrani većinom glasova Srba i Hrvata, bez većine glasova Bošnjaka.

- Ne može Konaković neutemeljenim optužbama na račun SDA sakriti činjenicu da je trgovao pozicijama namijenjenim Bošnjacima da bi postao ministar vanjskih poslova BiH. Potvrdu i zahvalnost za posao koji radi dobio je čak i u ruskim medijima. A njegova prva zvanična posjeta kao ministra vanjskih poslova bila je Dodiku. Zvanične izjave poslije te posjete su potvrda i nastavak podaničkog odnosa.

Rezultat Konakovićeve trgovine i pokušaja "Trojke" da praktikuju "jugoslovenski princip" isključivo u okviru bošnjačke kvote, su samo pet Bošnjaka na ukupno 20 pozicija u novom sazivu Vijeća ministara BiH - ističe Čaušević.

VEZANI TEKST - Konaković: "Trojka" se bori da se vratimo na trećinu i dobro nam ide

Posljednje optužbe na račun SDA, kako kaže, vrlo lako obesmišljava poređenje sa prošlim sazivom Vijeća ministara BiH, u kojem je bilo sedam Bošnjaka. 

- Očigledno je da je Konaković za poziciju u vlasti spreman platiti i mnogo veću cijenu, a mediji su već pisali o predaji državnih sigurnosnih institucija u ruke proruskih kadrova iz entiteta RS, ali i Upravu za indirektno oporezivanje BiH Miloradu Dodiku. Kao nikad do sad Dodik će gotovo sam upravljati cjelokupnim sigurnosnim i finansijskim sektorima u državi - tvrdi poslanik SDA.

Potpisivanjem sporazuma kojeg su, kako ističe, pisali HDZ i SNSD, "a zatim rasprodajom pozicija u državnoj vlasti, servilni Konaković je pokazao da mu je od interesa građana mnogo važnije ispunjavanje želja partnerima na uštrb Bošnjaka odnosno muslimana kako nas Dodik podrugljivo naziva".

-  To mu dobro ide, a i razumljivo je to jer ako ne bude radio šta mu se kaže onda ide - navodi u saopćenju zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.