open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Čaušević o NATO putu: Konaković se u Dodikovoj destileriji kod Laktaša nije usudio tražiti...
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević izjavio je da je ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću stalo do NATO puta, tražio bi u Bakincima da se usvoji Program reformi. 
02.02.2024. u 15:53
get url
text

- Aktuelna vladajuća koalicija dočekala je zvaničnike NATO-a, kojima nisu bili su stanju pokazati barem jedan papir koji se odnosi na NATO put Bosne i Hercegovine, a koji su oni usvojili u više od godinu dana od kada su zasjeli u ministarske fotelje.

Za razliku od prošlog mandata, kada vlast nije formirana dok Milorad Dodik nije pristao da BiH pošalje Program reformi kao obavezu iz Akcionog plana za članstvo (MAP) i u okviru kojeg je taj dokument redovno dostavljan u sjedište NATO-a, koalicija Trojka-SNSD-HDZ ne da nije poslala Program reformi za prošlu godinu nego nisu napisali ni slovo tog dokumenta.

Da će NATO put Bosne i Hercegovine biti potpuno zapostavljen u ovom mandatu, bilo je jasno već na osnovu potpisanog koalicionog sporazuma u kojem taj integracijski proces nije ni spomenut.

Prava je šteta što je predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću njegova ministarska fotelja mnogo važnija od države, pa se nije usudio u Dodikovoj destileriji u Bakincima zatražiti da se u postignuti dogovor, uz SNSD-ove i HDZ-ove zahtjeve koje se odnose na Izborni zakon, CIK i Ustavni sud, uvrsti Program reformi ili bilo šta što se odnosi na NATO put.

Poražavajuća je činjenica da se od strateškog vanjskopolitičkog cilja BiH odustalo samo zbog nekoliko ministarskih fotelja, kabineta, vozača i ostalih pratećih privilegija koje su čelnicima Trojke očigledno mnogo važnije od interesa države- napisao je Čaušević na Facebooku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.