open-navfaktor-logo
search
Postupanja po zaključku
Čavalić: Idealno bi bilo da domaća politika nađe rješenja, a Schmidtove odluke moraju biti trajnog karaktera
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na sjednici održanoj 6. aprila zaključak Stranke za Bosni i Hercegovinu (SBiH) i Narodnog evropskog saveza (NES) kojim se zadužuje Ustavna komisija da inicira izmjenu Ustava FBiH na način da bi za izbor Vlade Federacije BiH dovoljna dva potpisa, predsjednika i jednog od potpredsjednika većeg bh. entiteta.
14.04.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - NES-a i SBiH traže da Ustavna komisija postupi po zaključku Zastupničkog doma FBiH

Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić navodi za Faktor kako je riječ je o vrlo bitnom zaključku te da očekuju od Ustavne komsije da čim prije zakaže sjednicu kako bi raspravljala o ustavnim promjenama, shodno datom zaključku.

- Bilo bi idealno da se pitanje aktuelne ili potencijalne blokade FBiH riješi od domaće politike. Istina, gospodin Christian Schmidt, visoki predstavnik, ima odgovornost da ispravi nametnuta rješenja koja ustvari nisu rješenja, već novi set problema - disbalans u korist etničkog u odnosu na građansko – naveo je on te dodao:

- Ispravke moraju biti trajnog karaktera, ne privremene i spram današnjih okolnosti.

VEZANI TEKST - Pivić: Schmidt je kroz usvojenu Deklaraciju dobio poruku većine da OHR ne nameće odluke

Kada je riječ o radu Ustavne komsije, predstavnici SBiH i NES-a jučer joj uputili urgenciju, a s ciljem ubrzavanja ovog procesa.

- Mišljenja smo da nema potrebe za nekim populizmom u vezi s ustavnim pitanjima. Mora se djelovati u skladu s procedurama i spram poslovnika. Neka komisija pokrene procese, a Parlament će nastaviti dalje – zaključio je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.