open-navfaktor-logo
search
Šta se događalo
Čavalić: Mudra odluka da se prekine sjednica, nadam se da neće opet biti u ponoć ili nekom sličnom terminu
Javnost je do dva sata ujutro mogla pratiti dramatičnu vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je naposlijetku prekinuta a na kojoj se zastupnicima htio podmetnuti izvještaj Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma koja jučer nije ni održala sjednicu. 
07.07.2023. u 11:26
get url
text

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

To je bio pokušaj da se na "mala vrata" uvede glasanje o kandidatu za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Marinu Vukoji, bliskog HDZ-u.

Naime, vanrednu sjednicu je jučer prekinula predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić jer nisu imali materijala za sjednicu, jer nije zasjedala Komisija za izbor i imenovanje zbog nedostatka kvoruma, da bi je naprasno nastavila sinoć nakon redovne sjednice iako se Komisija nije sastala u toku dana.

Ovakvu namjeru osujetila je opozicija (SDA, DF, SBiH i NES).

Predsjednik Kluba zastupnika SBiH Admir Čavalić koji je i član Kolegija kazao je za Faktor šta se događalo na Kolegiju jedan sat iza ponoći, nakon kojeg je vanredna sjednica prekinuta.

- Jednostavno svi smo došli do zaključka kako nema smisla voditi sjednicu jer se nisu stekli nikakvi uvjeti i ne vidi se svrha. Opozicija je koristila poslovničke mogućnosti da jednostavno ne dozvoli određene stvari koje su možda nezakonite, neustavne, mimo Poslovnika, eventualno usvoje, iako postoji parlamentarna većina. Predsjedavajuća (Mirjana Marinković-Lepić, Naša stranka) je donijela mudru odluku da se prekine sjednica.

Moglo se to uraditi i ranije ali svejedno, prekinula se i to na zadovljstvo ne samo zastupnika iz opozicije, već većine zastupnika koji su bili na sjednici jutros do dva sata ujutro - kazao nam je Čavalić.

Prokomentirao je da li su postojale namjere da se na vanrednoj sjednici izglasa Vukoja.

- To je možda krajnja namjera i izaziva nepovjerenje prije svega članova Komisije za izbor i imenovanje, mislim da je prvi korak bio da se riješi pitanje te komisije. Vjerujem da argumenti u korist zašto bi se to trebalo uraditi nisu toliko valjani, formulisanjem liste sa jednim kandidatom narušava se proceduralnost sudije Ustavnog suda BiH - govori nam Čavalić.

Dodaje kako je i za danas zakazan Kolegij Zastupničkog doma FBiH.

- Zakazan je zbog sjednice koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, a na kojoj bi se raspravljalo o rebalansu Budžeta FBiH za ovu godinu. Takav zahtjev je došao od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pa bi se u ponedjeljak mogla zakazati vanredna sjednica - govori nam Čavalić.

Na pitanje da li bi se i nastavak jutrošnje vanredne sjednice mogao očekivati u ponedjeljak, Čavalić kaže kako ni ta opcija nije isključena.

- Sve je moguće gledajući dosadašnju praksu, ali se nadam da neće biti u 24 sata ili nekom sličnom terminu - kazao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.