open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čavalić o mogućnosti zaposlenja redovnih studenata i učenika: Imamo problem nedostatka radne snage
Zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić i Haris Siladžić su u četvrtak, 6. aprila, uputili Nacrt zakona o radu redovnih studenata i učenika u Federaciji BiH.
17.04.2023. u 07:12
get url
text

Čavalić je za Faktor pojasnio šta bi se tačno promijenilo ovim zakonom.

- Cilj je urediti ovu oblast, a kako bi se koristio potencijal radne snage studenata i učenika koji su punoljetni – započeo je on.

Ističe kako trenutno imamo problem nedostatka radne snage, što ipak, ukazao je Čavalić, ne izražava zvanična statistika.

- Shodno navedenom potrebno je formalizirati ovu oblast kroz konkretan zakon koji bi tačno opisao ulogu posrednika, kao i drugih učesnika u datim transakcijama – navodi zastupnik SBiH.

Pojasnio je kako bi se na taj način stvorile pretpostavke za aktiviranjem više studenata, učenika i posrednika u ovoj oblasti.

- Zašto je ovo potrebno? Nažalost, u proteklim godinama je bilo previše afera u vezi s radom studenata. Date afere su poremetile odnose u vezi s navedenim, što blokira mogućnost korištenja navedenog potencijala – mišljenja je Čavalić.

Zakon je u formi nacrta, te je uputio poziv da se što više različitih aktera uključi u javnu raspravu (ukoliko se prethodno usvoji zakon) te da se pripremi što bolji prijedlog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.