open-navfaktor-logo
search
"Ostaje opredjeljenje"
Čavalić o Prijedlogu budžeta FBiH: Ništa od obećane plaće od 1.000 KM
Admir Čavalić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH komentirao je usvojeni Prijedlog budžeta FBIH kazavši kako je iz njega vidljivo da od fiskalnih reformi neće biti ništa, te da nije predviđeno da najniža plaća bude u obećanom iznosu od 1.000 KM.
22.01.2024. u 19:52
get url
text

Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici je , podsjetimo, usvojila Prijedlog budžeta u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM, te je odlučeno da on u parlamentarnu proceduru budu upućen po hitnom postupku.

- Budžet dolazi po hitnoj proceduri - "uzmi ili ostavi". Tako se nastavlja loša tradicija dostavljanja budžeta, a kojom se direktno narušava budžetski princip transparentnosti (kako bi građani, privrednici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u budžetskoj raspravi) - naveo je Čavalić.

Dodao je da ono što je evidentno u Prijedlogu Budžeta za 2024. godinu jeste da "Vlada FBiH direktno ("budžetski") priznaje da ove godine nema ništa od fiskalnih reformi".

- Kao što se može vidjeti iz priloženog očekuje se rast doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (106 posto indeksno). Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su planirani u iznosu od 2.991,9 mil. KM i isti su veći za 167,8 mil. KM u odnosu na iznos u Budžetu za 2023.

Dakle, Vlada FBiH ne očekuje spuštanje zbirne stope stope doprinosa za ovu godinu (sredstva za PIO bi se osigurala kroz alternativne izvore finansiranja uslijed pritiska fiskalni reformi). To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije to znači da tokom 2024. godine nema govora o 1.000 KM minimalnoj plati - pojasnio je Čavalić, uz opasku:

- Mada ostaje opredjeljenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.